obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Neodpálený míč - zapeklité

A A A

Dobrý den,
Předem chválím poradnu, kde jsou příklady z praxe a tím pádem velmi poučné. Zapeklitý dotaz. Při hře ve Španělsku se nám stala velmi zajímavá věc se kterou jsem si neporadil ani já pravidlový expert :)

Hráč na tee chtěl provést úder driverem. ovšem jak to chtěl nabombit, tak prošvihl a lehce ťukl do míče, který spadl z tee (dopředu), ale nepřešel kameny. Tedy nedostal se do hry. Jaký je trest a náprava? Měl v úmyslu uvést míč do hry. (1trestná) akci zopakovat a hrát třetí? i když míč není ve hře? nebo je ve hře? V tom případě musí dropovat a nemůže týčkovat?
Jak správně postupovat a jaký je trest?

předem děkuji

Aleš

Odpověď na dotaz



Dobrý den Aleši.

Finále je mnohem jednodušší, než si asi představujete. Hráč měl úmysl zahrát ránu a ta se nepovedla, ale počítá se. První ránu má za sebou a je jedno, jestli míček leží 250 metrů daleko od odpaliště na fairwayi, v autu, ve vodě, nebo nadále spočívá v klidu a nepohnutě na týčku a nebo jestli jen z týčka upadl. Míč totiž není ve hře až poté, co přejde spojnici kamenů. I můj drive, který trefil kámen na odpališti a odporoučel se pasdesát metrů dozadu neprošel spojnicí a přesto byl ve hře... :))))))

Takže kolega buď může hrát z místa, kde míč zůstal ležet, svoji druhou ránu, nebo s jednou trestnou znovu natýčkovat a hrát z týčka třetí. Pokud bude znovu týčkovat, smí to udělat kdekoliv na odpališti, tedy změnit polohu, ze které bude třetí ránu hrát.

Díky za prima dotaz a mějte fajn rok 2018!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
24.5. Fort WortDean & DeLuca Invitation
24.5.Virginia WBMW PGA Championship
24.5.Ann Arbor,LPGA Volvik Championship
25.5.Kunětická D+D Real Czech Challenge
30.5.NeidlingSt. Pölten
31.5.Dublin, Othe Memorial Tournament
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018