ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize vs.nepovolene trenovani behem kola?

A A A

Dobry den,
prosim o posouzeni nasledujici situace:

Turnaj na stabl. Hrac hraje na green, trefuje a mic se na greenu zjevne nachazi (je videt). Hrac nahlasi provizi (typ micku atd), spoluhraci jeci (vc. zapisovatele), ze mic je preci na greenu. Hrac tvrdi, ze si neni jist co to na greenu vlastne je za mic a provizi za vseobecneho protestu zahraje. Na greenu "najde" prvni mic s kterym dokonci jamku, provizi zveda. Spoluhraci tvrdi, ze bylo poruseno pravidlo urcujici, za jakych podminek lze hrat provizi. Hrac tvrdi opak, tedy ze ma pravo hrat provizi kdykoliv ma pochyby, nicmene nezakryva, ze si druhou ranou chtel "spravit chut" po prvni - z jeho pohledu - nepovedene rane a provizi pouzil ucelove. Ke zdrzovani nedoslo.

Jak to s tou provizi/trenovanim vlastne je?
Diky, Honza

Odpověď na dotaz



Dobrý den Honzo.

Na tenhle případ máme Rozhodnutí 27-2a/3;
?: Smí hráč zahrát provizorní míč v případě, že neexistují žádné pochyby o tom, zda míč může být ztracen mimo vodní překážku nebo být mimo hřiště?
O: Ne. V takovém případě hráč nehraje provizorní míč ale uvede do hry nový míč.

Takže váš spoluhráč hrál třetí z odpaliště, ale přitom si určitě zapsal výsledek dosažený míčem prvním, což bylo o nedohrané jamce (měl ji dohrát druhým míčem).

Díky za zajímavý dotaz Honzo! Přeji prima podzim i vám.




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017