ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zvednutý neomarkovaný míč

A A A

Dobrý den, pane Jone,
prosil bych o Váš názor na situaci, která může nastat po zvednutí míče na greenu, aniž by byl omarkován. Domnívám se, že mohou nastat hned 3 varianty trestu.

1. hráč si svoji chybu uvědomí relativně brzo tak, že třeba stojí stále na stejném místě, kde míč zvednul. Udělá opět dřep a po odsouhlasení spoluhráčů, resp. svého zapisovatele míč umístí v podstatě na stejné místo, odkud byl zvednut. Nebo třeba může i přispět něco ve smyslu "tady to bylo, jak je tenhle světlejší flíček", apod. Pak by měla být trestem 1 rána.

2. hráč se zvednutým míčem popojde o kus stranou, než si uvědomí, že na greenu neleží markovátko a nikdo není schopen podle ničeho určit, kde původně míč ležel. Hráči se dohodnou na přibližné pozici/vzdálenosti od jamky, ale i tak by asi měly následovat dvě trestné, za hru z nesprávného místa, když nikdo není schopen přesné místo určit.

3. hráč bude tvrdit, že míč měl před zvednutím evidentně podstatně blíže jamce, než spoluhráči dokážou akceptovat. Umístí si míč do "své" pozice, třeba odhadem do poloviční vzdálenosti od jamky, získá tím významnou výhodu a mělo by tedy následovat DQ.

Jsou tahle řešení správná?
Děkuji za Váš čas a zdravím Vás
Pavel Hruška

Odpověď na dotaz



Dobrý den Pavle.

Za zvednutí míče, který se musí poté vrátit na původní místo, bez označení jeho polohy, je jedna trestná. Místo se pak odhaduje a to za všech okolností, jak pod bodem jedna tak i pod bodem číslo dvě vašeho dotazu.
Dvě trestné by následovaly, pokud by třeba hráč opravdu chtěl umístit míč na nesprávné místo, to by prosadil a zahrál by skutečně z nesprávného místa další ránu.
A co se týká bodu tři - ano, pokud by si vyhádal před dlaší ránou něco opravdu významně výhodného (třeba tu zmíněnou poloviční vzdálenost) a zahrál, pak by byl DQ za získání významné výhody pokud by svou chybu včas neopravil.

Trochu jsme to porovnali do latě a já můžu poděkvat za váš dotaz, Pavle!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017