ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Odpálení drivingového míče II.

A A A

Dobrý den.
Prolistoval jsem v rámci zlepšování znalosti pravidel starší dotazy v poradně a narazil jsem na jednu odpověď, kde podle mne existuje i jiný výklad. Raději se zeptám, tím nic nezkazím, že ? :)

Dotaz tehdy byl, že na hřišti jsou zatoulané míče z drivingu a při hře je odpálím zpět do prostoru drivingu.
Vaše odpověď byla ve smyslu, že pokud se jednalo o nedbalé odpálení tak bez trestu, pokud zaujmutí postoje atd. tak s trestem.

Ale :
Definice rány, je zjednodušeně pokus o odpálení míče.
Jenže drivingový míč není schválený míč, tudíž to není míč a tudíž to nemohla být rána.
No a tedy není co trestat, protože žádná rána neproběhla.
Díval jsem se i do seznamu schválených míčů a nenašel jsem žádný míč s nápisem practise, driving a pod.

Asi jsem se do toho moc zamotal.

Děkuji
Radek Kala

Odpověď na dotaz



Dobrý den Radku.

Ono je to nakonec trochu jinak. V takových případech nejde ani tak o to, čím hráč tréninkovou ránu zahraje, jako hlavně o princip, že jí zahrál. Pozor, neplést s tréninkovým švihem.
Třeba v Rozhodnutí 7-2/4 hráč dostane dvě trestné za cvičnou ránu tréninkovým plastovým míčkem... Takže zaujmutí postoje a zamíření s jakýmkoliv(!!!) míčem s trestem. Jde víc o potrestání tréninkové rány, než o to, čím byla zahrána.

Tak jsme to Radku snad rozmotali. I vy mějte prima podzim!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotaz



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017