obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

DD REAL - dvě stejné situace ale dvě rozdílné řešení

A A A

Dobrý den.

Během sledování skvělého turnaje D+D REAL Czech Masters jsem pozoroval shodou okolností dvě velice podobné situace na jamce číslo čtyři. Dokonce si myslím, že jste obě rešil vy.

V první se Matthew Fitzpatrick dostal doleva a zahrál z odpaliště provizorní míč, přesto, že ten první byl ve vodě. Po nějaké komplikovanější diskuzi na místě musel dropovat na lajně vodu a nemusel pokračovat druhým míčem zahraným z odpaliště. Tak trochu jsem se domníval, že to je chyba. Mám totiž za to, že zahrál novou z odpaliště a nehrál provizorní. Ale asi to chyba nebyla.

Ve druhé situaci to byl myslím Wiegele (? - šel se Surim), který v naprosto stejné situaci musel / mohl pokračovat druhým (provizorním???) míčm z odpaliště.

Mám z toho tak trochu zmatek v hlavě. Dvakrát stejný případ, s naprosto odlišným řešením, které mi vůči Fitzpatrickovi přišlo děsně přísné, nechat ho dropnout do toho špenátu ještě pořád za stromy...

Díky moc za vyjasnění!
Karel

Odpověď na dotaz



Dobrý den Karle.

S nějakým zprožděním se vracíme do hlubokého a teplého léta (byť to v pátek tak rozhodně na Albatrossu nevypadalo). Obě situace si dobře pamatuji. Protože máte pravdu v tom, že jsem je obě na čtyřce řešil.

Rozdíl mezi Matthew Fitzpatrickem a Martinem Wiegele (je vidět, že jste pozorný divák) byl v tom, jak původní míč dopadl.
Matthew se na odpališti se svými spoluhráči nedokázal shodnout na tom, kde míč nakonec skončil. A protože vlevo od čtyřky mohl míč skončit ve vodě, ale taky ztracený v lese nebo dokonce v autu, mohl Matthew hrát provizorní míč. Když došel na úroveň stromů volali na něj diváci, televizní štáb a taky jeho coach, že míč narazil na větev a šel kolmo k zemi do vodní překážky, kde ho našli. V tomto případě hráč musí zanechat hry provizorním míčem (může si ho takzvaně strčít do kapsy) a musí řešit míč původní. To znamená hrát z vody jak leží, dropnout (byla to podélná voda) na dvě hole nebo na spojnici nebo se vrátit zpátky.
V případě Martina začalo všechno naprostio stejně ale s tím rozdílem, že žádné svědectví o tom, že míč je ve vodní překážce, nebylo k dispozici. A tak jsme míč pět minut hledali (možná si vzpomenete, že maršál míč po limitu našel a křičel Martinovi prakticky do rány) a po pěti minutách Martin Wiegele pokračoval míčem provizorním.
Rozdíl? Martinova další rána byla čtvrtá, zatím co Matthew hrál po dropu třetí. Ovšem ve výsledku nakonec žádný rozdíl nebyl, oba zahráli shodně double bogey.

Tak snad se mi podařilo ten zmatek ve vaší hlavě trochu porovnat. Díky za dotaz Karle a mějte prima podzim!



Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018