obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Budování prostoru pro odehrání rány

A A A

Dobrý den,
Hráč zahrál svůj míček pod keř a odehrání rány ve směru na grýn překážela nízko rostoucí větev.

Hráč vzal hůl do jedné ruky, druhou rukou si přidržoval nízko rostoucí větev tak, aby měl prostor pro odehrání rány.

Nemohli jsme se ve flajtu dohodnout, zda jde o budování prostoru pro odehrání rány, tak hráč nakonec míč odehrál jiným směrem tak, aby si zmíněnou větev nemusel přidržovat.

Bylo by prosím možné vysvětlit, zda je možné přidržování větve jednou rukou a odehrání rány druhou rukou, aniž by šlo o porušení pravidel?

Předem Vám děkuji za odpověď a jsem s přátelským pozdravem

Vlastimil

Odpověď na dotaz



Dobrý den Vlastimile!

Odpověď bude trochu rozsáhlejší byť závěr je rychlý a jednoznačný. Důvod, proč bude odpověď velmi obšírná, je taky jednoduchý. Jde totiž o Pravidlo 13, které je (často z neznalosti, občas bohužel záměrně) porušováno právě v případech, kdy mineme fairway a následující poloha míče není optimální. Takže:

13-2. Zlepšení polohy míče, prostoru zamýšleného postoje nebo švihu nebo směru hry
Hráč si nesmí zlepšit ani nikomu dovolit, aby mu zlepšil:
• pozici nebo polohu míče,
• prostor zamýšleného postoje nebo švihu,
• směr hry ani jeho přiměřené prodloužení za jamku, nebo
• prostor, do kterého bude spouštět nebo umisťovat míč,
a to žádným z následujících způsobů:
• přitlačením hole k zemi,
• odsunutím, ohnutím nebo zlomením čehokoli rostoucího nebo upevně- ného (včetně nepohyblivých závad a objektů označujících hranice hřiště),
• vytvořením nebo odstraněním nerovnosti povrchu,
• odstraněním nebo stlačením písku, volné zeminy, vráceného drnu nebo jiného kusu trávníku, nebo
• odstraněním rosy, jinovatky nebo vody.
Hráč není nicméně potrestán, pokud se tak stane:
• lehkým přiložením hole k zemi při založení za míč,
• při řádném zaujímání postoje,
• při provádění úderu nebo při nápřahu k úderu, pokud hráč úder dokončí,
• při vytváření nebo odstraňování nerovnosti na povrchu odpaliště nebo při odstraňování rosy, jinovatky nebo vody z odpaliště, nebo
• při odstraňování písku nebo volné zeminy na jamkovišti nebo při opravě poškození na jamkovišti (Pravidlo 16-1).
Výjimka: Míč v překážce – viz Pravidlo 13-4.
13-3. Budování postoje
Při zaujímání postoje má hráč právo postavit se pevně na zem, nesmí si však postoj budovat.


Boldem jsem vyznačil důležité formulace. Ohnutí větve rukou, aby mi šlo líp zásahnout míč, zcela evidentně odpovídá nedovolenému postupu. Pokud by hráč odehrál míč tak, že by zároveň držel jednou rukou větev, připsal by si dvě trestné (nebo ztratil jamku) za porušení Pravidla 13-2.
Celou "13dvojku" a "13trojku" jsem se rozhodl překopírovat do odpovědi proto, abychom si ji všichni pěkně před závěrem sezony zopakovali.

Mimochodem pokud vámi jmenovaný hráč nic nezlomil a nic nevylepšil a nakonec při odehrání míče byla situace stejná, jako když k míči přišel, pak samozřejmě žádný trest nedostane.

Díky za prima dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018