ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

voda nebo aut?

A A A

Stalo se mi to na jamce č.2 v Č. Krumlově. Odpal šel přes hranici vody, dopadl na kámen v hrázi a od něj se míček někam odrazil, kde už nebyl k vidění kvůli porostu u rybníka. Jen jsme slyšeli další odraz, ale od čeho, zřejmé nebylo. Protože je za vodou aut mezi rybníkem a zdí stavení, zahrál jsem provizi. V přehledném autu, cesta kolem budovy, míček neležel. Z toho důvodu jsem usoudil, že míč skočil z vody znovu do vody, dropnul na 2 hole a jamku dohrál. Spoluhráči však na situaci měli názor, že bych měl přiznat aut. Kdo měl pravdu? Díky za posouzení. Štěpán

Odpověď na dotaz



Spoluhráči byli blíž Štěpáne. Já bych se ale spíš kolnil ke třetí variantě, která má ovšem stejné řešení jako aut. Z popisu totiž vyplývá, že míč mohl být hlavně v první řadě ztracen mimo vodní překážku. Rozhodně neexistoval dostatečný důkaz pro postup, který jste zvolil... Už proto, že jste šli míč hledat. To je zřejmý náznak možnosti, kterou uvádím jako správné řešení. Taky fakt, že jste zahrál provizorní míč naznačuje, že pokračování provizí by bývalo bylo správné.

Díky za dotaz Štěpáne a hezkou hru!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017