ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Free drop v bunkeru

A A A

Vážený pane Jone,

Rád bych znal Váš názor, případně vysvětlení „jevu“, který jsem 2x za relativně krátkou dobu viděl letos v TV na dvou turnajích nejvyšší světové třídy.
Jedná se o podivné free dropy v bunkeru.

První případ je free drop Brandena Grace ve Wentworthu v květnu, v jednom z prvních kol na 13 jamce kdy míč skončil pod přední strmou hranou bunkeru. Druhý ve finále letošního Canadian Open kdy Charley Hoffman zahrál ukázkové volské oko . Jsou to bezesporu skvělí hráči, podotýkám , že v obou případech se oba pohybovali v danou chvíli na čelních příčkách leaderboardu. Jeden jak druhý si přivolali rozhodčího a doslova si vydupali free drop. Oba dva reklamovali, že nemohou zaujmout správnou pozici k míči, protože jim sjížděla chodidla. Je ještě možné (to spekuluji), že reklamovali i to, že nestojí na písku samotném ale na nějakém nevhodném podkladu - málo písku, netkaná textilie či guma hned pod pískem apod, diskuse nebyla v ruchových mikrofonech moc slyšet. Ano, nebyl jsem u toho a TV kamera taky nevidí vše. Ale: Jde přece o písečnou překážku, opakuji PŘE-KÁŽ-KU, do které se dostali svou vlastní chybou a proto by měli přijmout adekvátní trest v podobě nepohodlí při odehrání rány – pro mě za mě ať si jednu nohu opřou o trávu mimo bunker, nebo si kleknou apod. Samozřejmě se to projeví na kvalitě odpalu. Navíc určitý prvek, kdy „mám prostě smůlu“ do golfu prostě patří.
Ale myslím si, že v těchto obou velmi podobných případech prostě neměli rozhodčí „koule“ na to hráče vykázat do patřičných mezí. Silně, ale opravdu silně to zavání ne využíváním pravidel, ale přímo jejích ohýbáním. Chápu, že rozhodčí to samozřejmě nemají jednoduché, jsou na těchto exponovaných turnajích pod obrovským tlakem (TV, velké peníze, sponzoři ). Jsem přesvědčen na našich běžných HCP turnajích hraných na stableford kde se hraje maximálně o pozici \"na bedně\" a pár míčků, by nikoho ani nenapadlo v dané situaci o něco takového žádat – to by asi kolegové ve flightu s dotyčným pěkně vyběhli, prostě bychom to zkusili co nejlépe odehrát ze stávající pozice…. Navíc je tady snad možnost dropu s trestnou….
V obou případech jsem dění na obrazovce sledoval v němém úžasu a po rozhodnutí i s určitým znechucením a zjevně jsem nebyl sám - i samotní jejich spoluhráči (ne pouze jeden) jednání dotyčných komentovali či později tweetovali ve smyslu „Co to sakra mělo být?“ - a ani se jim nedivím.
Tak nějak se mi tady vytrácí to co je pro golf jako hru to podstatné….“Hrej míč jak leží a hřiště ve stavu jak jej najdeš“…..

Děkuji za odpověď.

S přátelským pozdravem

Honza Kalivoda

Odpověď na dotaz



Dobrý den Honzo.

Odpověď je zpožděná tím, že jsem minulý týden pracoval. A RICOH je turnaj hodně pracovně náročný. Nicméně dost se to prolíná, protože jsem na RWBO měl poprvé v životě (díky fúzi R&A a LGU) možnost pracovat s našimi "šéfy", tedy s top odborníky z R&A. Ať už to byl hlavní rozhodčí David Rickman, Shona McRae, Grant Moir nebo třeba aktuální předseda pravidlové komise R&A David Bonsal. A taky jsem měl jeden ruling s Caroline Mason, který přivedl k šílenství diváky na místě. Ale všeho do času. Váš příspěvek je více či méně také o přístupu rozhodčích k hráčům, a proto moje odpověď bude docela rozsáhlá a taky se samozřejmě tohoto úhlu pohledu dotkne.

Oba hráči žádali rozhodčího o úlevu od textilie, která se nachází v bunkeru pod pískem. Jen drobná poznámka - hodně problémů s touto textilií jsme měli při loňské kvalifikační škole na jednom z hřišť. Hráč v takovém případě má úlevu garantovanou Pravidly. Prostě a jednoduše jde o nepohyblivou závadu, která překáží hráči v postoji. Hráč má z Pravidel právo zaujmout férově postoj. Diskutovat o tom, jestli se měl nebo neměl některý ze dvou jmenovaných hráčů tohoto práva vzdát, je irelevantní. Oba konzultovali situaci s rozhodčím. Oba rozhodčí v dané situaci NEMOHOU ŘÍCT NE, pokud nějaká nepohyblivá závada skutečně v souladu s Pravidly překáží. To není nikdy o tom, jestli mají koule nebo ne.
V obou situacích rozhodně nešlo o to, že by hráčům jenom "ujížděl písek pod nohama". Šlo skutečně o překážení textilie v postoji. Následující slova prosím berte jako moji osobní úvahu, která je tak strašně moc na hraně, že bych se 100% nejdřív radil s kolegy. Jde o Grace a Wentworth. Myslím si, že by bylo potřeba dobře posoudit, zda Branden nebudoval postoj. Tak trochu jeho počínání tímhle zavánělo. A věřím, že se i o tomhle v Rules týmu diskutovalo. A že se studoval TV záznam pokud byl k dispozici. Bylo to hodně na hraně ale evidentně se rozhodčí shodli na tom, že nikoliv za ní. Jinak by dostal dvě trestné za porušení Pravidla 13-3. Ale znovu říkám - jde o moji vlastní teorii. Ve Wenthworth jsem nepracoval a tak jen zkouším mluvit o věcech, se kterými mám nějaké zkušenosti.

K tlaku... Mám v seznamu turnajů čtyřikrát RICOH Women's British Open a Evian, taky Solheim. Tedy kromě těch "obyčejných", ostatních turnajů. Nikdy se nikde neprojevil tlak sponzorů nebo peněz. Věřte mi, že nikdy a nikde. Jiná věc jsou diváci na místě a TV. Jenže pokud si zase člověk tyhle věci připouští a nesoustředí se na svoji práci, nemůže tyhle turnaje vlastně vůbec dělat. Ale právě tenhle "dohled zvenčí" nad naší činností v poli naopak striktně vyžaduje ty koule mít. Protože dát někomu free drop v situaci, kdy to v souladu s Pravidly není, je nemyslitelné...
Pokud by na HCP turnaji někdo zkoušel se mnou ve stejné situaci "vyběhnout", nepodařilo by se mu to. Ten drop bych si, pokud bych stál na podložce v bunkeru, vzal. Oprávněně a v souladu s Pravidly.
Abyste mě Honzo nepochopil špatně. Máte absolutní pravdu v tom, že je třeba akceptovat spoustu věcí a hrát hřiště CO NEJVÍC tak, jak jsme ho našli. A taky si uvědomit, že je to outdoorový sport. To taky mnoha lidem nedochází... Mám k tomu takový prima citát z jedné knížky Michaela Dobbse: "Chytrému člověku pravidla ukazují cestu jako vodítko, hloupému stojí v cestě jako cenzura."

No a teď část poslední, snad spíš k pobavení, nicméně taky i trošku poučná. Během prvního kola odpoledne jsme dostali avízo o potřebě rulingu za čtvrtým greenem. Když jsem dorazil, čekala za bunkerem Caroline Mason. Za greenem bunker, za bunkerem (mimo něj na trávě) hrábě, za hráběmi míč, který se ale hrábí nedotýkal. Jen byl prostě hodně blízko. Otázka padla prostá; Co když se při odstraňování hrábí pohne míč? Odpověď byla taky prostá - Nic se neděje, vrátíme míč beztrestně zpátky. A pak se Caroline sehnula, aby pro jistotu označila polohu míče a položila další otázku; Není to náhodou opravené? Vypadá to jako travní drny... Jednoduchá odpověď - Ano, jsou to okraje travních drnů. Můžu dostat úlevu? Ano, samozřejmě. A můžu si ji vzít rovnou bez řešení těch hrábí? Ano, určitě. Dvakrát drop, protože se míč vždycky odkutálel blíž jamce, pak umístění míče, odehrání rány. Pořešeno. Za deset minut dorazil jeden z diváků. Skot. Rozhodčí. A ptá se: Mají nějaká jiná místní pravidla než standardní? Nebo jsem něco úplně minul v Pravidlech golfu? Potřebuju se zeptat, protože jsme všichni byli překvapení, že dostala freedrop od hrábí, které se prostě jen vezmou a zahodí... Po vysvětlení co jsme dropovali, odcházel maximálně spokojený. On... Kolik z diváků na místě (v TV tahle situace nebyla) si myslí, že jsem se zbláznil, můžu jenom odhadovat... :))))))))
Pro jistotu jsem při nejbližší příležitosti vysvětlil situaci Davidovi Rickmanovi. Protože právě on jako hlavní rozhodčí sbírá všechny podněty a zabývá se jimi. Smál se. Jako já...

Honzo díky za zajímavý dotaz a příspěvek! A pokud budete mít nárok na úlevu, nevzdávajte se jí! Přece "Chytrému člověku pravidla ukazují cestu jako vodítko, hloupému stojí v cestě jako cenzura." Hezkou hru!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017