ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Free drop,informace na startu od marshalla,reakce...

A A A

Dobrý den pane Jone,

Děkuji za Vaši odpověď. K doplnění: Ano,recepce se hájila tím,že její marshall nezná pravidla ( ale běžně startuje akce s postupným startem :-) a podává informace ) a nebyl zapsán jako rozhodčí.Ale zcela na rovinu: Zažil někdo někdy situaci,aby si někdo z hráčů na startu,když marshall udílí pokyny,zjišťoval jeho jméno resp. zjišťoval,zda je zapsán v soutěžním výboru? Všude,kde jsem hrál, bereme všichni pokyny od marshallů jako ,,zákon,, a osobně jsem nikdy nezjišťoval ( a ani nemíním,přijde mi to nelidské ),zda dotyčný marshall je nebo není zapsán jako rozhodčí. Asi tedy má chyba,ale lidskost naříká..Samozřejmě bylo i velice nešťastné,že došlo k DQ,aniž by mi byl dán prostor k vyjádření,kdo ji vlastně provedl nevím a ani to není podstatné,prostě opakuji,lidskost naříká..
Co se oné konkrétní situace týká,tak byl zahrán free drop na základě informace od marshalla a jamka dohrána ( hrálo se na body ),ale určitě ne s úmyslem získávat nějakou výhodu.
Mimochodem v místních podmínkách m.j. je,že,že free dropy jsou např. když míček zapadne do vysázených keřů a právě na některých místech na hřišti jsou v těchto místech vysázeny i trsy květin,každý rok se pravděpodobně výsadba obměňuje a právě do těch vysokých trsů květin,nacházejících se bezprostředně u zmiňovaných keřů,míček zapadl.A marshallova informace zněla,že pokud míček zapadne...m.j. konkrétně uváděl i květiny,jde o free drop. A zcela logicky-keře se nemají ničit a vedle nich vysázené květiny ano? I kdyby to nebyl free drop,nikdy by mne nenapadlo ničit práci druhých,ničit výsadbu,která vytváří hezký pocit z hřiště a klidně bych si dal trestnou za nehratelný míč. Ale postupoval jsem,jak mi bylo sděleno člověkem z klubu. Znovu opakuji,vůbec mi nejde o výsledek,ale o logiku věci o lidskost,že byl člověk veřejně dehonestován , ,,obviněn z kacířství,, a přitom se kacířem být necítí resp. jde o to,jak napravit stav,aby k podobným stavům nedocházelo a zda je logické,že by keře byly free dropy a květiny v témže místě ( obojí zasypáno kůrou ) ne. Přijde mi to spíš jako opomenutí resp. nepočítání se situací,že krom keřů se vysazují i další rostliny a nejspíš každý rok jiné nebo se doplňují a místní podmínky to nezohledňují resp. nemohou se asi každý rok upravovat podle nové výsadby. Podle mého názoru to lze však jednoduše udělat tak,že prostě vše,co spadne na ,,kůru,, je buď free drop nebo naopak za trestnou,aby se neničila výsadba ( a jistě se najdou tací,kteří by urputně míčky vyhrávali a šlapali do vysázených rostlin,aby míček našli ),ale aby byly podmínky sjednocené.Přesně tuto poznámku resp. připomínku jsem klubu poslal,zatím bez reakce.
Nechci,aby toto vyznělo jako stížnost,vůbec ne,jen ,,pátrám,, po lidskosti a logice.Golf je nádherná hra a zbytečné třecí plochy kolikrát člověka spíš otráví,než aby se radoval z této úžasné hry.
Přeji hezký den a ještě jednou děkuji za odpověď.
Pavel Horvát.

Odpověď na dotaz



Vážení a milí, kolegyně a kolegové, golfistky a golfisti...

1) Vždycky jsme tady psal, že by Poradna neměla fungovat jako diskuzní fórum. Sám se to právě chystám porušit. Za chvíli bude jasné proč.
2) Shodou okolností jsem se dostal do situace, která vnesla do výše zmíněné "kauzy" úplně jiné světlo. Stačilo jen sednout do auta s kolegou rozhodčím a vyrazit na turnaj. Jen tak něco naťuknete a pak nestačíte zírat...
3) I přes další okolnosti, které vyšly najevo, trvám na své odpovědi na dotaz Pavla Horváta(?) v té podobě, jak jsem ho publikoval. Jen teď vím, že něco bylo jinak. A právě proto se teď právě chci (byť to má v první řadě udělat "kolega Horvát", protože to on mě vedl vědomě celou dobu do propasti) omluvit za to, že jsem napsal, že turnaj byl špatně řízený a že soutěžní výbor udělal chybu. Vážení věřte nebo ne, ale nebyla to pravda. Zadání dotazu je zcela odlišné, než jak sitauce proběhla. Nemluvil jsem o tom jenom s jedním člověkem...

V době, kdy si připomínáme invazi "spřátelených vojsk", která nastartovala normalizaci, udávání, lhaní, pokrytectví a mnohá další svinstva, se mi v poradně objevil výše uvedený dotaz. Autorem jeho formulace - jak je vidět - je zcela nepochybně hráč, golfista. A to - s prominutím - ne zrovna včerejší. Zvláštní je, že Pavel Horvát mezi členy ČGF nefiguruje a nikdy ani nefiguroval. A tohle zjištění mě dovedlo až k téhle odpovědi.
Co může vést člověka k praktikám jako je tahle? Používat vymyšlené (no dobře, Pavla HorvátHa asi zná hodně fandů fotbalu...) jméno při dotazu, v němž se odvolávám na křivdy a nespravedlnosti, které mi byly učiněny? Schovávat se za "pseudonym" tam, kde chci vybojovat pravdu? Dvě možnosti mě napadají. Buď se "Pavel Horvát" bojí odvety, nebo je to přesně obráceně a má důvodně co skrývat, že?

Nemám rád nepodepsané dotazy. Ještě víc mě drtí ty nepodepsané bez pozdravu. Ale tohle? Tohle překonalo moji představivost...

Záměrně jsem ponechal doplněk zaslaný "panem Horvátem" v plném znění. Aby to celé v souvislosti toho, co zmiňuji, líp sedlo dohromady. Ve sportu, který si zakládá na seberegulaci v otázce pravidel, na tom tak často zmiňovaném gentlemanství, pokoře, férovosti a hrdosti tohle vypadá jako rána lešenářskou trubkou do hlavy. Zepředu.

Takže pane "Horváte", pozor na výběr pseudopodpisů! A pojďme se všichni shodnout, že je normální svoji score kartu, i když se mi zrovna nelíbí čísla, která jsem ten den zahrál, podepsat vždycky jako Jon, ne jako Obama nebo Putin...
Omlovám se, že jsem porušil svá vlastní "pravidla", ale tohle opravdu bylo neúnosné.

Hezkou hru všem, včetně toho pána, co o sobě tvrdí, že je Horvát!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
21.9.Vilamoura,Portugal Masters
23.9.KaskádaGolf.cz Open Tour
24.9.Mladé BukyGolf.cz Open Tour
28.9.Newcastle,British Masters Supporte
5.10.Scotland, Alfred Dunhill Links Cha
8.10.ŠilheřovicGolf.cz Open Tour
TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska