Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Úprava putteru

A A A

Dobrý den, pane Jone,

všiml jsem si, že hráč má na svém putteru na jeho zadní straně nalepena závažíčka (taková, jako se používají na vyvažování alu kol automobilů). Moje první myšlenka byla, že je to jasně nepovolená úprava, ale pak jsem se začetl do pravidel a už si tak jistý nejsem. Prosím tedy o osvětlení této úpravy z pohledu pravidel, protože jsem našel: pravidlo 4-2 b Na líc hole nesmí být aplikován žádný cizí materiál s úmyslem ovlivnit pohyb míče. - toto není aplikace na líc, ale na rub, ale pak v dodatku II/1 a je psáno, že hůl nesmí mít žádné vnější nástavce a přídavky. To závaží na rubu ale asi přídavkem v tomto slova smyslu je.
Asi by vyšlo "fyzikálně" nastejno, pokud by si hráč místo svého putteru vzal jiný, těžký právě tak, jako jeho současná dovážená hůl, ale ten by byl výrobcem tak vyroben a předpokládám i schválen pro použití...
Z toho celého si nakonec přece jen myslím, že se opravdu jedná o nepovolenou úpravu se všemi důsledky z toho plynoucími.

Díky za potvrzení nebo vyvrácení tohoto svého myšlenkového pochodu... :-)

Pavel Hruška

Odpověď na dotaz



Dobrý den Pavle.

Správně píšete, že se nesmí nic aplikovat na líc hole. Taky správně píšete, že na zadní straně putteru nalepená závažíčka nejsou aplikována na úderovou plochu a tudíž neporušují Pravidlo 4-2b.
A pak je tady Rozhodnutí 4-1/4, které povoluje použít olověnou pásku pro dovyvážení hole. Tu lze bez problémů nahradit samolepícími závažíčky k vyvažování pneumatik. Jedná se v podstatě o tutéž formu materiálu. Nevím, jak dnes (kdy funguje fitting naprosto úžasným způsobem), ale svého času měli profíci na túrách polepené třeba i všechny hole v bagu. Pásku používal dost hojně Tiger Woods, používá ji Ernie Els.
Je jenom potřeba myslet na to, co se stane, když se pak takové závaží odlepí během hry. Pokud je to normální hrou (při švihu), pak je možné závaží přilepit zpět na původní místo a dokonce - pokud je poškozené - nahradit jej stejným. Pokud ale dojde k odlepení části nebo celého takového závaží třeba tím, že hráč vztekle bouchne po zkaženém drivu do země na odpališti, pak hráč nesmí tuto hůl po zbytek kola používat, protože byly změněny její herní charakteristiky.

Tak jsem váš myšlenkový pochod částečně potvrdil a pak částečně vyvrátil. Nicméně bych chtěl využít váš dotaz Pavle a upozornit ty, kdo pásku nebo závaží používají, aby ji si počínali obezřetně.

Hezkou hru a díky za dotaz!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
Reklama
26.7.BeřoviceGolf.cz Open Tour
27.7.Mladá BoleGolf.cz Open Tour
27.7.Hamburg, GPorsche European Open
3.8.MstěticeGolf.cz Open Tour
3.8.Ohio, USAWGC - Bridgestone Invita
6.8.ŠilheřovicGolf.cz Open Tour
TOPlist