DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Úprava místa pře free dropem

A A A

Dobrý den Michaeli,
moc fandím Vaší poradně, která určitě přispívá ke kultivaci našeho golfového prostředí. Rád bych se Vás zeptal na následující situaci. Právě jsem chvilku sledoval PGA Wells Fargo a zaujal mě free drop Billa Haase, tedy spíše co mu předcházelo. Připravoval se dropovat vedle cesty v lesíku a místo, které si domluvil s rozhodčím, před dropem pečlivě s kedíkem "uklízeli". Kromě kusu větve odstraňovali i suché listí. Žil jsem v domnění, že takto upravit místo pro drop nejde. Ale asi to bylo v pořádku, protože to rozhodčí sledoval a nic nenamítal. Má taková "úprava" nějaké hranice?

Předem Vám děkuji odpověď.
Zdraví
Michal

Odpověď na dotaz



Michale dobrý den.

V pořádku to (snad!) bylo... Píšu snad jen proto, že jsem situaci neviděl. Ale aby to mělo hlavu a patu, je potřeba si vysvětlit, proč Bill mohl uklízet přd dropem:

Otázka v Rozhodnutí 23-1/6 zní: Může hráč z prostoru v poli, kam se chystá spustit svůj míč, odstranit volné přírodní předměty? A odpověď - velice lakonická - zní Ano.
Takže před dropem si smíme prostor, kam budeme míč spouštět, "vyčistit" od volných přírodních předmětů. taky je dobré se v této situaci podívat do Pravidel a najít důležitou sekci Definice (její přítomnost možná někoho zaujme... :)) a v ní si najdeme definici volného přírodního předmětu.

Michale díky moc za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
17.8.Natadola, Fiji International
17.8.GermanySaltire Energy Paul Lawr
19.8.KaskádaGolf.cz Open Tour
22.8.LoretaGolf.cz Open Tour
24.8.DenmarkMade in Denmark
27.8.DarovanskýGolf.cz Open Tour
TOPlist
Manboxeo Square 300 – 7. – 13. 8. 2017