Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pořadí hry podruhé

A A A

Dobrý den pane Jone,
děkuji za vysvětlení pořadí hry kolem greenu.
Beru si z toho to, že když se daleko od vlajky připravuji k puttování a u jamky mi spoluhráč puttuje, mám to přesunout do oblasti etiky.
Ale co v jamkové hře?

Děkuji za trpělivost
Váňa

Odpověď na dotaz



Dobrý den pane Váňo

Ano, případ, kdy se chystáte na putt na greenu dál od jamky a někdo jiný puttuje blíž, než Vy, pak se jedná o golfovou etiketu a negativní přístup k ní. Pokud hráč u jamky jen doklepává krátký putt poté, co předtím hrál před Vámi z pozice dál od jamky, pak jde také o golfovou etiketu ale tady můžeme mluvit o jejím pozitivním naplňování - než bych krátký putt označil a pak ještě zdržoval třeba přemisťováním markovátka, jehož přítomnost v těsné blízkosti jamky je vždycky poněkud vyrušující, radši míč doťuknu.

V jamkovce je to trochu jinak a z hlediska jamkového formátu je to prima. Když Vás někdo "předběhne", počkáte si, jak jeho rána dopadne. Když bude v autu nebo bunkeru nebo roughu (prostě výsledek nic moc) můžete vše ponechat bez povšimnutí. Pokud rána dopadne výborně, třeba i tak, že skončí v jamce, máte podle Pravidla 10-1 c možnost okamžitě požadovat, aby protiháč svoji ránu zrušil a opakoval ji, samosebou až poté, co zahrajete svůj úder Vy. Na tom nic nemění ani to, že míček po jeho ráně mimo pořadí skončil v jamce. Naopak, to je ten pravý důvod nechat ho ránu zopakovat.

Hezkou hru pane Váňo!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019