Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Patování

A A A

Dobrý den,
na prosincovém turnaji PGA B.DeChambeau patoval způsobem side-saddle, čili čelem k jamce. Předpokládám, že legálně podle pravidla 16.1e a definice dráhy patu, který tak zakazuje "kroketovací" styl. Nicméně dalo by se "kroketovat" mimo green? Myšleno třeba z foregreenu nebo jako troubleshot v poli? Asi je to nesmysl, ale dalo by se v takovém případě (mimo green) odehrát míč beztrestně se zakotveným putterem? Poradna je výtečná věc a děkuji za ni Vám i Vašim spolupracovníkům.

S pozdravem Luděk Benda

Odpověď na dotaz



Dobrý den Luďku.

Jsem rád, že poradna plní to, co jsme si od ní všichni slibovali!

K dotazu. Ve struktuře jsou skryté dvě problematiky. Ta první se týká k hraní rány obkročmo. Takový způsob je omezen (s jednou výjimkou) pouze při hře na greenu. Mimo green můžete takhle míč udeřit. A dokonce jsem takových ran v záchranných situacích už pár viděl na vlastní oči a najdete je i na Youtube. Včetně těch nepovedených, kdy míč po takové ráně skončil v citlivých partiích mužského aktéra... :)))
Ovšem jinak je tomu s kotvením hole a "novým" Pravidlem 14-1b, které zakazuje kotvení plošně, tedy i při hře putterem mimo green.

Luďku díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
17.8.Natadola, Fiji International
17.8.GermanySaltire Energy Paul Lawr
22.8.LoretaGolf.cz Open Tour
24.8.DenmarkMade in Denmark
27.8.DarovanskýGolf.cz Open Tour
7.9.Karlovy VaGolf.cz Tour
TOPlist