DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Markování

A A A

Dobrý den, ještě jeden dotaz ohledně markování.

Čím hráč markuje, to je jeho věc (za předpokladu, že tím nijak nepoškozuje green, nějak v tom smyslu zněla i jedna z Vašich odpovědí dříve). Vyhoví správnému markování tyto případy?

Hráč má položené markovátko, umístí si míč, pak se mu ještě něco na směru nápisu na míči nezdá, k míči přiloží ze strany svůj putter, míčem drobně pootočí a následně zvedne putter. Putter se po dobu manipulace s míčem nijak viditelně nepohnul, nicméně je stále hráčem držen a neleží bez hráčova přidržování na greenu jako bývá u markovátek běžné. Je to v pořádku?

A druhá situace: Hráč jde k míči na prvním greenu, u míče zjistí, že s sebou nemá v kapse markovátko ani nic jiného vhodného, ale nechce se mu vracet k bagu. Stoupne si tedy těsně za míč, jeho polohu tak vlastně označí svoji botou, nohou nijak nepohne, po očištění vrátí míč na původní místo. Vyhověl pravidlům?

Děkuju
Pavel Hruška

Odpověď na dotaz


Ještě jednou dobrý den Pavle.

Informace v odstavci číslo 1: ano, tak to je...

Situace z druhého odstavce, otázka číslo 1: hodně na hraně a zvláštní způsob značení polohy míče. rozhodně bych doporučoval něco míň extravagantního. ale nic trestného na situaci, jak je přesně popsána, nevidím. jen říkám, že může být důvodem velice vážného střetu názorů.

Situace z odstavce číslo tři, otázka číslo 2: i tohle je zvláštní postup, ale je třeba - aspoň pro mne - trochu víc "čitelnější" než ten první. nicméně tady už trest hrozí. Kdyby totiž byl za míčem green poškozený spiky a tohle poškození by mělo přímý vliv na "kvalitu další rány" (vadil by - třeba i fyzicky - v nápřahu), pak by se hráč vystavoval trestu za stlačení "spikemarku", protože by se tomuto vylepšení přiložením mince vyhnul a spikemark by zůstal takový, jaký byl...

Jak říkám, řešení obou situací je zvláštní, a pokud použiji oficiální jazyk Pravidel, pak nejsou doporučená.

Díky za dotaz Pavle!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017