DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Záměr hráče trénovat v průběhu soutěžního kola

A A A

Dobrý den pane Jone,

při hře na rány (stableford) na tříparové "vodní" jamce odehrála skupina své první rány a jeden ze spoluhráčů požádal ostatní ve skupině, zda by si mohl "ze cvičných důvodů" odpálit ještě jeden míč (nikoli provizorní, jeho první míč ležel na grýnu). Spoluhráče jsem upozornil, že trénovat na hřišti v průběhu soutěžního kola není možné (pravidlo 7-2). Spoluhráč po mém upozornění tréninkovou ránu neodehrál. Situaci jsem vnímal jako neodsouhlasený návrh spoluhráče uzavřít dohodu o porušení pravidel, nedošlo tedy k nedodržení pravidla 1-3 a dále se již situace nijak neřešila. Byl takový postup správný?

S pozdravem
Jiří Kocman

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jiří.

Spoluhráče jste upozornil relativně správně. Relativně... :) Ono to totiž technicky možné je. Kdyby svůj úmysl zahrát si z tréninkových důvodů ještě jednu ránu dokonal, pak by to bylo za jednu trestnou. Šel by tedy hrát na green původním míčem ne druhou ale třetí ránu.
K té dohodě; k porušení tohoto Pravidla by došlo, pokud by byla taková dohoda mezi hráčem a Vámi nebo dalším spoluhráčem ve skupině uzavřena. K dohodě nedošlo, protože jste ji (správně!) odmítl uzavřít a (správně!) jste požadoval po spoluhráči, aby Pravidla dodržoval.
Takže postup správný ve všech ohledech byl.

Děkuji za Váš dotaz Jiří!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017