Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pohnutí míčem při hledání

A A A

Zdravím

Situace: Hledám míč na hranici vodní překážky. O něco zakopnu a vidím jak můj míč letí z rafu na fervej.

Moje řešení: Vrátím míč kde asi byl (mimo vodní překážku), hraji dál a po hře konzultuji určeného rozhodčího turnaje. Ten rozhodl že pohnutí nebylo trestné a tím jsem se řídil při odevzdání výsledku.

Moje pochybnosti: pohnutí při hledání podle pravidel není trestné, při hledání v písku a vodní překážce (pokud tomu rozumím). Já sice hledal ve vodní překážce, ale míč jsem vykopnul z místa mimo ní.

Můžete mi, prosím, sdělit svůj názor na tuto situaci ?
S pozdravem M. Hušák

Odpověď na dotaz

Dobrý den,
1) Každý z rozhodčích občas udělá nějakou chybu, jako se stalo v tomto případě
2) Rozhodnutí 34-2/2 říká že rozhodnutí učiněné rozhodčím je konečné. To znamená, že ve Vašem případě byl trest za pohnutí vlastním míčem ve hře jeho postupem anulován.
3) Takže Váš závěr, že jste měl obdržet trestnou ránu za pohnutí míčem ve hře, je v souladu s Pravidlem 18-2, je správný.

Upřesnění: Pohnutí míčem je beztrestné při hledání v písku kdekoliv na hřišti (v bunkeru, ve vodní překážce i jinde). Není beztrestné při hledání ve vodní překážce jako takové. A vrácení míče - určitě jste ho dropoval, protože jste nevěděl přesně, jaká byla jeho poloha, když jste si do něj kopnul, že? Protože tak to Pravidla vyžadují. Vrátit (umístit - položit) ho můžete jen tehdy, když naprosto přesně znáte jeho polohu. Přesně zahrnuje i to, jak hluboko v trávě na přesném místě ležel, než jste do něj kopnul.

Díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018