obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

neúmyslná hra dvěma míči jednou ranou

A A A

Dobrý den,
popisuji reálnou situaci (Beřovice jamka č. 10, levá vodní překážka). Svůj míč jsem hrál z vodní překážky, bez založení. Můj míč byl ve vodní překážce pěkně viditelný a dobře hratelný, ležel navrch na velkém trsu trávy. Při odehrání ale ze stejného trsu trávy vyletěl další míč, který v trsu trávy nebyl vidět, moje hůl ten cizí ztracený míč zasáhla při dokončování švihu. Cizí míč v tom trsu trávy nikdo neviděl natož abych měl úmysl s ním hrát. Podle jakého pravidla se má tato situace posuzovat a jak?

S pozdravem
Jiří Kocman

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jiří.

Na "Váš" problém pamatují Rozhodnutí, a to dokonce přímo na stejnou situaci, jaká se stala Vám.
Odpověď v Rozhodnutí 15/2 je velice jednoduchá. Vlastním míčem pokračujete z místa, kde se po této ráně zastavil a nemáte žádný trest. Takže posuzujeme sice podle Pravidla 15-3, ale v této situaci se trest podle zmíněného Pravidla neuplatní.

Jiří díky moc za dotaz a hezkou hru!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018