DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nedovolena uprava priestoru pre svih

A A A

Dobry den,

v jednej z predchadzajucich odpovedi ste velmi vehementne skonstatovali, ze ak doslo k zlepseniu pozicie alebo priestoru svihu, tak je jedno, ci umyselne alebo neumyselne. Otazka bola ohladom uslapavania vysokeho roughu, v odpovedi ste spomenuli nechtiac odlomenu vetvicku pri naprahu (nedokoncenom).

Avsak predpokladam, ze toto sa neaplikuje pri procese hladania lopticky. Cize hladam v roughe, normalne zosliapnem travu (neviem levitovat...) a POTOM hned vedla najdem svoju lopticku. Takto sa moze stat, ze som si uplne nechtiac zlepsil priestor svihu, ale vtedy de facto priestor svihu este nebol definovany, kedze lopta bola docasne stratena... Detto nahodou zlomim ramenom nejaku vetvicku stromu a POTOM najdem lopticku prave tak, ze som si predtym nechtiac a nevedomky pomohol svojou nesikovnostou...takze podla mna, ziadna trestna a hram ako lezi.

Jasne, ak by som \"preventivne\" pred najdenim lopticky dupotal v trave ako nosorozec, alebo isiel do krikov (krovi) hladat lopticku s tym, ze preventivne osekam par vetviciek, tak za to su dve tresne asi zasluzene...

Spravne?

Dakujem,
Peto

Odpověď na dotaz



Dobrý den Peťo!

Vehementně jsem zkonstatoval... No, že neumíte levitovat, o tom nepochybuji. O tom, že při šlapání v roughu za účelem hledání míče nemůžete vylepšit polohu nebo prostor nápřahu nebo švihu je také nepochybné, že? Asi si nevylepším prostor nápřahu když nemám k čemu se napřahovat a míč teprve hledám...

Pokud byste "preventivně" dupal v trávě jako nosorožec anebo vlezl do křoví hledat míč s ttím, že preventivně osekáte pár větviček, pořád to nemůže být trestné z hlediska vylepšení pozice nebo prostoru zamýšleného nápřahu či švihu...
Poloha míče a zamýšlený prostor nápřahu či švihu mají relevanci pouze a jedině tehdy, když známe polohu míče. Na druhou stranu dopředu varuji před "preventivním" osekáváním větviček z křoví i z kríkov, protože je tady ještě pořád Etiketa a ničení hřiště a hlavně Pravidlo 1-2. A tam to jsou dvě ale taky DQ v případě vážného porušení Pravidla 1-2. Tak pozor na to...

I já děkuji a přeji hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017