DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Suchá voda

A A A

Dobrý den pane Jone,

na turnaji jsem zahrál míč do vykolíkované suché červené vody. Při hledání míče jsem ji i s vozíkem obešel, ale spoluhráč ve flihgtu prošel skrz ni. Hráč s flihgtu před námi to viděl a začal na nás křičet, aniž by věděl čí je to míč, že je to za 2 trestné rány, a že tam nemáme co dělat. Já slyšel, že pokud mám míč ve vodě, klidně si můžu sebou vzít i 2 hole a hůl kterou nechci hrát ve vodě klidně položit. Důležité je při přípravě na ránu nezaložit za míč a samozřejmě nejsou povoleny ani cvičné švihy. Nicméně vozík (myšleno dvou nebo tříkolový) tam klidně odstavit můžu. Je to tak ? Děkuji za odpověď a přeji minimum sporných situací při rozhodování :-)

Radim Hodulík

Odpověď na dotaz



Radime dobrý den.

S tím vozíkem bych to viděl bez problému až do té doby, kdy si vozíkem hráč něco v překážce upraví. Třeba díky průjezdu vysokou trávou někde blízko míče bude mít mnohem lepší podmínky pro nápřah nebo švih. Jinak to, že do "suché vody" někdo vjede i s vozíkem rozhodně není hned z principu důvod ječet a rozdávat trestné rány.
Ale taky si poopravíme jednu nepřesnost, která možná (neříkám, že stoprocentně!) souvisí s chybami v televizní golfové abecedě... Cvičný švih si můžete v překážce dát kdykoliv! Jen se přitom nesmíte dopustit ničeho proti Pravidlům - dotknout se půdy / vody / písku, vylepšit si pozici...

Radime díky za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017