obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Bílý kolík - vnitřní aut - nepohyblivá závada

A A A

Dobrý den,
vzhledem k Vaší odpovědi na vnitřní out na 12. jamce na Slapech při hraní 14. jamky pro které out neplatí, mám dotaz k Vaší odpovědi.
Říkal jste, že nejlepší je prohlásit takovéto kolíky za nepohyblivé závady pro jamku 14 v místních pravidlech. Nicméně takovýto kolík je z definice závada pohyblivá a podle pravidel nemohu místní pravidla rušit pravidla golfu, což se v tomto případě jasně děje. Nebo tomu tak není?
A druhý dotaz s tím související. Pokud pohnu outovým kolíkem jako pohyblivou závadou právě v tomto případě jamky 14 a nevrátím ho na původní místo a mohl by kvůli tomu být zrušen turnaj. Není to stejné jako když si vyndám kolík označující vodní překážku, který je podle pravidel závadou a pokud ho pak nevrátím na původní místo, tak by také mohl být kvůli tomu turnaj zrušen - jelikož stejně jako v případě s pohnutým outovým kolíkem nemají všichni stejné podmínky během turnajového kola?

Předem děkuji za odpověď.
Tomáš

Odpověď na dotaz



Dobrý den Tomáši.

ad 1) Není... V takových chvílích se hodí opět připomenout, že základním stavebním kamenem celé pyramidy Pravidel golfu jsou - sám se na ní odvoláváte - Definice! A v nich najdeme i Definici Závady a k ní "přilepenou" Poznámku: Soutěžní výbor může vydat Místní pravidlo, ve kterém prohlásí určitou pohyblivou závadu za nepohyblivou. Takže se to jasně neděje...
ad 2) Není... Na případ s autovým kolíkem existuje jednak Rozhodnutí 33-2a/19 a jednak i z pouhého obecného přístupu k dané situaci je vidět rozdíl. Co tím myslím. Když mi Pepa zahraje odněkud druhou ránu zatímco Franta se ze stejného místa vrátí 250 metrů zpátky na třetí určitě musíme mluvit o nekonzistentním řešení a tím pádem jsme v situaci, kdy Pepa s Frantou nehrají stejné hřiště. To může vzniknout při vyndaném a nevráceném autovém kolíku rychle, ani nevíte jak rychle... A v takovém případě zmiňované Rozhodnutí má pro takovou situaci jediné správné řešení které je strašákem všech Soutěžních výborů - zrušit celé kolo... Rozhodně bych neviděl podobně nebo stejně situaci s nevráceným kolíkem na vodní překážce. Už proto, že i po jeho odstranění stále existuje definice vodní překážky a to s pomocí její přírodní hranice. Totéž se - obráceně - nedá aplikovat na hranici autu...

Snad jsem to vysvětlil dostatečně Tomáši. Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Carnoustie147th Open Championship
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
20.7.MerseysideThe Open Championship /
23.7.ZbraslavCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018