Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč na větvi

A A A

Dobrý den

Stala se mi prekérka. Míč mi zůstal na větvi borovice asi tři metry nad hlavou. Po krátké poradě jsem míč setřásl jako nehratelný a šel jsem s trestnou odehrát z původního místa, protože nebylo odkud měřit dvě hole. Přece nebudu hrát míč z metr vysokého týčka, že ne...?

Děkuji

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Určitě nebudete muset hrát z metr vysokého týčka. V případě, že hráč skutečně najde míč ve větvích stromu a je schopen jej skutečně identifikovat (k tomu se ještě vrátím), pak ho po prohlášení za nehratelný může buď setřást, jak jste učinil, nebo nechat prostě na větvi (Pravidlo 28 ve svém závěrečném odstavci nabízí možnost míč beztrestně nahradit) a dropnout míč jiný.

V Rozhodnutí 28/11 pak najdeme návod, jak postupovat v případě, že hráč chce využít spuštění míče na dvě hole od místa, kde míč jako nehratelný leží/ležel. Pak se jako referenční bod použije průmět polohy míče na zemském povrchu, jednoduše řečeno měřit budeme od místa na zemi, které je kolmo pod míčem ležícím na stromě.

A ještě k tomu setřesení. Buď hráč vidí a je jasné, že se jedná o jeho míč, nebo třeba taky ne. Pokud by hráč pouze zatřásl stromem, pak zjistil, že to je jeho míč a teprve potom by ho prohlásil za nehratelný a nebyl by schopen míč fyzicky znovu umístit zpátky na strom, pak by podle Pravidla 18-2a (hráč pohnul míčem v klidu) dostal jednu trestnou ránu a následovala by druhá trestná rána za nehratelný míč.
Pokud ale hráč předem jasně ohlásí úmysl, že bude třást stromem nebo po míči na něm mrskat svoje hole dokud ho neshodí a neidentifikuje (míč, nikoliv strom) a následně bude postupovat podle pravidla o nehratelném míči, pak bude takové pohnutí míčem beztrestné..

Hezkou hru a bacha na stromy.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 Daily Fitness od 4. 3. 2019