obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Free drop

A A A

Dobry den,

Nedela, US Open, Dustin Johnson. Nie, nechcem vysvetlenie toho pohybu lopticky, nieco ine.

Dustin zahral solidny hook a tvrdil, ze televizne stanoviste/veza mu prekaza hrat na green. Prisiel rozhodca, uznal, dohodli sa na najblizsom mieste ulavy. A teraz. Dustin evidentne odmeral DVE palice od tohto miesta a urobil free drop.

Je to spravne? Ved ked mam free drop, tak dropujem na JEDNU palicu od miesta ulavy, a ked mam trestnu ranu, tak na DVE palice.

Dakujem za vysvetlenie...
Drzim palce,
Peto M.

Odpověď na dotaz



Dobrý den.

Všechno je správně... Jedná se totiž o velice specifickou úlevu od Dočasně nepohyblivé závady. Mezi tyto závady patří všechno, co bylo na hřišti postaveno jen pro daný turnaj. Patří sem tribuny, televizní věže, leaderboardy, různé antény ale i dočasné toalety. Pro zjednodušení si my, rozhodčí, říkáme, že jde o beztrestný drop "more than one, less than two", tedy česky "do vzdálenosti více než jedné hole ale méně než dvou holí".

Všechno je perfektně vidět na tomhle instruktážním videu:
T.I.O.

Relativně složitý postup si na túře každý rok opakujeme, protože se při něm dá udělat rychle chyba. Snad jen v krátkosti - musí být splněny tři základní podmínky:
1) Hráč musí mít možnost zahrát ránu (když bude mít míč nehratelný uprostřed křoví, pak se freedropu nedožije)
2) Dočasně nepohyblivá závada musí být mezi jeho míčem a jamkou
3) Dočasně nepohyblivá závada musí zároveň překážet ve směru hry

Díky za dotaz i držení palců Peťo! Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Kunětická MMČR juniorů
19.7.Carnoustie147th Open Championship
19.7.Zell am SeZell am See - Kaprun Ope
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018