Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Sešlapávání trávy v roughu

A A A

Dobrý den,
na úvod přidávám chválu na Vaši činnost zde v poradně, oproti strohým pravidlům opravdu pomáhá. Pojďme si to hned zkusit opět ověřit v praxi:

Na nedávném turnaji se hrálo na hřišti, kde je mezi fairwayemi opravdu výživný "hegeš", a pokud už člověk míček najde, bývá obtížné ho jakkoli odehrát. Setkal jsem se ale s tím, že si spoluhráči trávu kolem míče s klidem ušlapávali s odkazem na to, že se to tak dělá běžně, protože vám nikdo nemůže dokázat úmysl.
Mně se to zdá jako jasné porušení pravidel (míč pak většinou šel s klidem odehrát), ale také nevím, jak bych úmysl dokazoval, tak se jen zeptám - jak takové situace řešíte Vy? A řešíte je často?

Děkuju a mějte se krásně,
Honza

Odpověď na dotaz



Dobrý den Honzo.

Nejdřív k "prověrce v praxi". Vůbec nejde o "prokazování úmyslu". Buď po nějakém počínání hráče dojde k vylepšení pozice míče (prostoru zamýšleného nápřahu nebo švihu) nebo nedojde. Dojde-li, je to za dvě a hotovo. A tak to řeším já... :))) Mimochodem jsem se k tomuhle druhu trestu dostal tak asi 15krát za celou moji kariéru. Někdy to bylo i legrační, někdy to byl od hráče zlý úmysl, jindy neštěstí. Naposledy před dvěma týdny ve Španělsku, kdy hráčka usekla při nápřahu ze stromku větvičku a nápřah zastavila. Kdyby ho bývala byla dokončila, nebyla by trestaná.
Ano, je to všechno stále stejné Pravidlo - 13-2. Zatím asi nejzajímavější byla situace s ušlapáváním roughu v Ústí nad Labem (ČGF, družstva). Hráčka nakonec řekla, že to není její původní míč a odkráčela na fairway pokračovat ve hře provizorním. Jestli byl nebo nebyl ten míč v roughu její se v dané chvíli nepodařilo prokázat ani za pomoci spoluhráček, takže je to nakonec jen a pouze věc jejího svědomí. Ale určitě byl rozdíl hrát čtvrtou z prostředku fairwaye nebo čtvrtou z roughu po kolena po dvou trestných za vylepšení pozice...

Závěrem i já díky za dotaz a pochvalu a hezkou hru přeji!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018