DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Autový kolík vers. bílá čára

A A A

Dobrý den,
mám dotaz ohledně následující situace. Mladá Boleslav jamka č. 11 vnitřní aut po pravé straně, je ukončen dvěma kolíky, takže se aut promítá do nekonečna a "chrání" přilehlý green jamky č. 16. Hráli jsme po mistrovství MIDů a na hřišti byl vyznačen navíc aut bílou čarou ukončenou šipkou. Ta ovšem směřovala do jiného úhlu (více vpravo). Můj míč skončil před "promítnutým" autem daným čárou ale v autu při promítnutí podle kolíků (tedy v jakési výseči dané "oběma auty"). Já jsem tvrdil, že jsem ve hře, zbytek flajtu, že jsem v autu? Dotaz tedy zní, pokud čára ukazuje jinam než kolíky, které vymezení autu platí? Byl jsem ve hře nebo ne? Předpokládám, že řešení je adekvátně platné i pro vyznačení "vody".

Děkuji
Mirek

Odpověď na dotaz



Dobrý den Mirku.

Odpověď na tuto otázku je třeba hledat v definicích:
Mimo hřiště (Out of Bounds)
Území „mimo hřiště“ je plocha, která je za hranicemi hřiště, nebo libovolná část hřiště, která tak byla označena Soutěžním výborem.
Pokud je území mimo hřiště vyznačeno kolíky nebo plotem nebo pokud leží za kolíky nebo plotem, je čára určující hranice hřiště dána spojnicí vnitřních bodů sousedních kolíků nebo sloupků plotu v úrovni země, přičemž se neberou do úvahy šikmé podpěry. Jestliže jsou k vyznačení území mimo hřiště použity jak kolíky tak i čáry, pak kolíky toto území označují a čáry vymezují jeho hranici. Jestliže je hranice hřiště určena čárou na zemi, nachází se sama čára mimo hřiště. Hranice hřiště se promítají svisle vzhůru i dolů.


Ve Vašem případě tedy platila čára umístěná Soutěžním výborem a podle popisu míč v autu nebyl. A ano, platí to i v případě použití čar pro definování vodních (i podélných) překážek.

Díky za dotaz Mirku a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017