obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize a červená voda

A A A

Pane Jone, přeji hezký den

Mám následující problém. Jamka výrazný pravý dogleg, kde červená voda (vyschlé značně zarostlé řečitě) začíná ještě vzadu za odpališti a táhne se podél celé jamky vpravo. Hráč odpálil "šlajs", míček zjevně překročil hranici vody nedaleko odpaliště, nicméně nebylo jisté, zda by nemohl vodní překážku přeletět ven a dopadnou mimo vodu za doglegem (nikdo tak podrobně hřiště neznal, aby mohl vyjádřit alespoň pravděpodobnost této možnosti a není tam vidět).

Je v takovémto případě oprávněná provize? A pokud ano, pak z týčka a nebo z místa správného dropu červené vody?

Hráč zahlásil provizi a odpálil z týčka. Podle mého názoru v takovémto případě je odpal z týčka novou (tedy třetí) ranou z původního místa, bez ohledu na nahlášenou provizi a ev. nalezený původní míč již není ve hře.

Hráč tento postup s provizí zdůvodňoval úsporou času. Zdůrazňuji, že všichni viděli, jak míč přešel hranici vodní překážky přímo před námi, ale jeho dopad již ne.

Děkuji za odpověď i podnětnou poradnu a zdravím,
Jindra

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jindro.

Váš spoluhráč postupoval správně...
1) Provizorní míč vždycky hrajeme z místa, odkud byla hrána rána poslední!. Provizorní míč hraný z místa dropu by byl naopak postupem podle Pravidla 26- a je otázkou, jestli by se nakonec nejednalo o hru z nesprávného místa...
2) Pokud není známo nebo prakticky jisté (a to v tomto případě jak sám píšete rozhodně nebylo), že je míč ve vodní překážce, pak může být ztracen mimo ni a hrč má nárok hrát provizorní míč.
Jindro děkuji za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018