obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Kotvení a markování

A A A

Dobrý den pane Jone,
mám dva dotazy.

1) Na Masters 2016 používal Bernhard Langer dlouhý putter a dle mého názoru využíval i kotvení. Jak je to možné po zavedení nových pravidel?

2) Jak postupovat v případě, že na greenu omarkuji, zvednu míček k očištění, položím, zvednu markovátko a míček se rozběhne (stačí lehký vítr a sklon greenu)?

Závěrem mého dotazu bych Vám rád poděkoval za vynikající činnost, kterou Vaší poradnou děláte.
Ani nevíte jak nedočkavě obnovuji při každé volné chvíli (v dopravní zácpě, čekárně, wc apod) webovou stránku :)

David Sedláček

PS: zajímala by mne statistika, odkud Vás lidé čtou, já z 90% z WC :)

Odpověď na dotaz



Dobrý den Davide i Vám.

Od zadu: Díky za chválu a za barvité líčení nedočkavosti, se kterou se na Poradnu vrháte.. :)))))))))
Statistika bohužel není k dispozici, já odpovídám od stolu a souběžně "jedu" Švédsko vs Norsko... :)))

ad 1) ano, jeho postupy byl předmětem mnoha diskuzí a debat. Věřte, že v jeho blízkém okolí bylo několik rozhodčích a že kdyby skutečně "zakotvil", tedy vytvořil třetí bod, trest by přišel okamžitě. Znovu musím zmínit, že televize hrozně zkresluje. A taky musím říct, že jsem Langerovo puttování bral jako hodně, ale opravdu hodně nebezpečné počínání na hraně.
ad 2) pokud jste v tomhle případě skutečně neuvedl do pohybu míček Vy (třeba díky škrtnutí markovátkem) pak nebudete trestán a další ránu hrajete z místa, kde se míček zastaví. Pokud budete mít štěstí a míč vjede do jamky, bude se mít za to, že jste do ní zahrál svojí poslední ranou. Příklad: Par 3, drive na green, omarkuju, zvednu, očistím, vrátím zpátky, zvednu markovátko, míč se rozjede díky kombinaci sklonu a větru a vjede do jamky = zahrál jsem hole-in-one!

Díky za dotaz Davide a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018