DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Neumyslne pohnuti micem

A A A

Dobry den, mam dva dotazy.

1. Mic lezi, prijdu k nemu, zpusobim jeho pohnuti cvicnym svihem, holi. Z meho logickeho pohledu je to dalsi rana. Proc k tomu i trestna? Protoze nebyl umysl hrat? A musim ho vratit zpet do puvodni polohy?

2. Prijdu k mici a zpusobim jeho pohyb nohou, bagem, cimkoliv jinym, nez holi. Vcetne omylem kopnuti na greenu, padem atd. Vratim zpet na puvodni misto a mam jednu trestnou ranu? Nevratim zpet na puvodni misto a dohraji jamku. Turnaj. Dve trestne rany za hru z nespravneho mista? Nebo diskvalifikace?

Dekuji Tonda

Odpověď na dotaz



Dobrý den Tondo.

ad 1) Další rána to být nemůže, protože jste neměl úmysl ránu hrát. Měl jste v úmyslu dát si cvičný švih. Takže jste pohnul míčem ve hře, jedna trestná, vrátit zpátky.

ad 2) Stejně jako v předchozí odpovědi, pohnul jste míčem ve hře a - jak správně sám píšete - máte jednu a musíte míč vrátit zpátky na původní místo. Pokud nevrátíte a zahrajete, pak jste - opět správně sám definujete - zahrál z nesprávného místa a máte dvě trestné. Pokud byste ale zahrál z nesprávného místa a získal nějakou významnější výhodu, mohl byste se "dopracovat" až k DQ...
Příklad: Jste v bunkeru, dáte si cvičný švih, přitom zasáhnete míč a vyhodíte ho z bunkeru 50m před sebe na fairway a z tohoto místa zahrajete další ránu. Tady jste jasně zahrál z nesprávného místa s významnou výhodou. V takovém případě existuje řešení, které DQ zabrání. Musíte před tím, než zahrajete ránu z následujícího odpaliště, jít zpátky do bunkeru a chybu napravit tak, že míč vrátíte na místo v bunkeru a s dvěma trestnými za hru z nesprávného místa jamku dohrajete. Trocha počtů, aby to bylo úplně jasné:
drive do bunkeru (1), cvičný švih a následná rána z fairwaye (teď je jedno, co se dál dělo), jde se zpátky do bunkeru a s 2 trestnými tak z bunkeru napravuji a hraji 4 plus všechny další rány než jamku dohraji po této opravě.

Tondo snad tento obsáhlý výklad pomůže s orientací. Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017