DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hůl jako ukazatel jamky

A A A

Dobrý den,
měl bych prosím jeden dotaz.

Praporek se předčasně vytáhne, že spoluhráč jamku nevidí. Jako ukazatel použiji svoji hůl. Co by se stalo kdybych ji zapomněl dát pryč a míč ji zasáhl.

DĚKUJI Michal

Odpověď na dotaz



Dobrý den Michale.

Po delší době opět jeden případ, pro který vznikla Decisions on the Rules of Golf neboli hezky česky Rozhodnutí.
Rozhodnutí 17-3/6 popisuje tento případ a říká, že hůl (ale i jiný předmět) nahrazující praporkovou tyč musí být v takovém případě za praporkovou tyč považován. Pak tedy za zasažení hole označující polohu jamky dostane puttující hráč 2 trestné, pokud ovšem bude situace přesně taková, jak ji popisujete, přichází na řadu Rozhodnutí 17-3/2 a bude se řešit, jestli jste nevytáhl hůl nahrazující praporkovou tyč záměrně či nikoliv. Takže: 1) pokud hráč nevytáhl hůl (tyč) se záměrem poškodit hráče a přivodit mu trest, pak obsluhující je DQ a hráč smí beztrestně opakovat ránu
2) pokud obsluhující hráč chtěl ovlivnit dráhu míče (třeba zabránit jeho zakutálení daleko za jamku), pak (bez ohledu na to, jestli míč hůl/tyč zasáhne!) dostane obsluhující dvě trestné za porušení Pravidla 1-2. Ale pokud míč hůl/tyč zasáhne a hráč tak získá velkou výhodu nebo je naopak tímto velmi znevýhodněn, pak je obsluhující DQ za významné porušení Pravidla 1-2. V obou případech pak ale musí hráč opakovat beztrestně ránu.
3) pokud obsluhující jednal z pověření hráče a míč zasáhl hůl/tyč protože obsluhující byl právě vyrušen nebo puttující zahrál putt ve chvíli, kdy ho obsluhující nemohl sledovat, pak puttující dostane dvě trestné a obsluhující trestán nebude.
Všechna řešení jsou pro hru na rány (včetně Stablefordu), pro hru na jamky je potřeba aplikovat ztrátu jamky dle uvedeného Rozhodnutí.

Krátký srozumitelný dotaz a dlouhá a složitá odpověď. I to je golf. Díky za prima dotaz Michale a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017