Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Náprava chybného dropování

A A A

Mám dva dotazy. Situace jsou z testu pro rozhodčí III. třídy a při testu jsem je asi špatně vyhodnotil. První dotaz:
Hráč skončí v bunkru, míč prohlásí za nehratelný a dropne ho mimo bunkr na spojnici jamka dopad. Jakým způsobem lze tuto chybu napravit (pokud se zjistila před odehráním míče)? Vrátit ho na původní místo beztrestně podle mne nelze - míček byl už např. očištěný.
Díky, Michal

Odpověď na dotaz



Dobré ráno Michale

Jenom pro upřesnění (spíš pro další kolegyně a kolegy - my dva si rozumíme) si vysvětlíme, že se v případě termínu "spojnice jamka - dopad" mluví o spojnici, která vede od jamky přes místo, kde míč jako nehratelný ležel, jakkoliv dozadu.
Taky jste správně naznačil - opět hlavně kvůli dalším čtenářům, že hráč při řešení takové situace v bunkeru nesmí míč na spojnici spustit mimo tento bunker.

A teď už k Vašemu dotazu: Chybu hráč napravit může. V tomto konkrétním případě by se totiž vystavoval nebezpečí jasné diskvalifikace, kdyby míč odehrál mimo překážku. Proto hráč musí mít možnost napravit špatný drop a postupovat v souladu s Pravidly. A to konkrétně podle Pravidla 20-6, které mu jasně umožňuje takovou situaci právě správným dropem řešit.

Takže hráč podle 20-6 míč zvedne (očištěný - neočištěný) a spustí ho na správné místo, v tomto konkrétním případě na spojnici ale do bunkeru. A tento postup je beztrestný, protože jedině tak má smysl a přinutí hráče postupovat hrou ze správného místa.

Díky za dotaz!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019