Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Pořadí hry

A A A

Dobrý den, na jiném golfovém webu jsem se právě dočetl, že kolem greenu není nutné dodržovat pořadí hry a pokud na něm budu trvat jsem puntičkář. Zrovna já puntičkář na pravidla jsem a mám zažito, že vždy hraje ten, co je nejdál. Je to špatně?
Váňa

Odpověď na dotaz



Dobrý den pane Váňo

Je dobře, že jste pravidlový puntíčkář. A věřím a doufám, že spoluhráčům ve flightech, ve kterých hrajete, se nikdy nepodaří hrát něco jiného, než je golf.

Takže ze prvé máte pravdu. Při hraní jamky je na řadě ten hráč, který je od jamky nejdále. Ale protože hra mimo pořadí není trestná, nic se nestane, když hráči v určitých situacích mimo pořadí zahrají. Jedná se o tzv. "Readygolf". O co jde?
Když bude můj míč pět metrů od vlajky mimo green a Váš míč a míč jednoho z našich spoluhráčů na greenu, ovšem mnohem dál, než je ten můj a míč dalšího našeho spoluhráče mimo green někde mezi tím Vaším a míčem čtvrtého hráče v pořadí podle vzdálenosti od jamky, muselo by se při striktním dodržování pravidel o pořadí hry a v případě, že by přihrávající hráči chtěli mít tyč v jamce, postupovat takto:
- praporková tyč ven z jamky, putt čtvrtého hráče
- praporková tyč do jamky, příhra třetího hráče
- praporková tyč ven, Váš putt
- praporková tyč dovnitř a moje příhra
- praproková tyč ven a všichni puttujeme
Oproti tomu postup s "porušením" pořadí vypadá takto:
- příhra hráče číslo tři
- moje příhra
- praporková tyč ven a všichni puttujeme

Dalším takovým případem je moment, kdy někdo hledá míč daleko vlevo od fairwaye a já zatím odehraju míč ležící vlevo na fairwayi, byť je o pár metrů blíž jamce, a pak teprve jdu hledat. To v případě, že se jedná o ránu, na kterou jsem připravený a nebudu ji pět minut vymýšlet, takže pak už nebudu hledajícím spoluhráčům nic platný...

Oba tyto jmenované případy totiž zrychlují hru. Což je velice vítaný postup. Samosebou že nemůžeme mluvit o zrychlení hry v případě, že někdo vyrazí sprostě dopředu na fairway a zahraje si sobecky ránu, zatímco za jeho zády čekají na fairwayi na své rány jeho spoluhráči. Tady to žádným zrychlením hry neobhájí. Nicméně trestán nebude, protože, jak už padlo před chvílí, trest za hru mimo pořadí Pravidla nestanovují, ba naopak říkají, že jde o beztrestnou situaci.
Tak hezkou hru a nebojte se hry mimo pořadí, není to ani trestné a v uvedených dvou konkrétních případech dokonce ani žádné faux-pas.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019