Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hledání míče ve vodní překážce

A A A

Zdravím,
nejprve poděkování za Pravidlovou poradnu. Moc pomáhá.

Situace: 2. rána - 18-ka Mstětice - a míč skončil pravděpodobně ve vodě (hráno z cca 170 m, a nikdo ji přesně neviděl), při hledání byl nalezen jeden míč hned na začátku překážky cca 30 cm pod hladinou a hráč je vylovil patrem, ale nebyl jeho. Poté svůj míč nalezl na "konci" překážky, ale "na suchu" a hratelný.
Dotaz - dostane "štráf" za dotek vody při lovení míče pro identifikaci? A byl by rozdíl, zda jej lovil lovítkem a nebo holí?

Děkuji a príma den.
Petr

Odpověď na dotaz



Dobrý den Petře.
Nejdřív díky za díky! :)))

K situaci. Pravidlo 13-4 obsahuje také nějaké výjimky. Podle nich pak zvednutí míče k jeho identifikaci není trestné. A to i v souvislosti, kdy je původní míč v dané překážce nalezen v hratelné poloze později.
Co se týká další části dotazu, ta už je malinko složitější. Ale opravdu malinko. V první řadě ale musím říct, že "lovení míče z vody" může hráč provést rukou, holí nebo lovítkem. Pořád to je beztrestné podle uvedené výjimky. Rozdíl mezi lovítkem a holí se objeví ve chvíli, kdy hráč bude mít míč v překážce a bude se před ránou (třeba proto, že čeká, až na něj přijde řada) uvnitř překážky opírat. Pokud se bude opírat o hůl, dostane dvě. Pokud se bude opírat o lovítko, nebude trestán... O tom přesně mluví Rozhodnutí 13-4/0.5.

Díky za dotaz Petře a přeji hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
1.11.Muscat,OmaNBO Golf Classic Grand F
2.11.Shiga, JapTOTO Japan Classic
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018