DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nastavení hole během turnaje

A A A

Dobrý den,
mám dotaz ohledně nastavování hole během turnaje. Mám driver a hybrid, u kterých lze nastavit hlavu hole. Lze měnit nastavení během soutěžního kola turnaje. Při WGC byl vysílán záběr, kde Rory po špatných drivech přenastavoval svůj driver.

Děkuji za odpověď.
Patrik

Odpověď na dotaz



Dobrý den...

No, Patriku, turnaj jsem v TV neviděl. Ale dost dobře nevěřím tomu, že by Rory porušil Pravidlo 4-2 takhle okatě a že by mu to prošlo...
Co Pravidlo 4-2a říká:
4-2. Změna herních vlastností a cizí materiál
a. Změna herních vlastností
Herní vlastnosti hole nesmí být v průběhu stanoveného kola záměrně změněny seřízením ani jiným způsobem.

TREST ZA ZAHRÁNÍ RÁNY HOLÍ PORUŠUJÍCÍ PRAVIDLA 4-1 nebo 4-2:
Diskvalifikace.


Pokud dojde k technickým problémům a některý z nastavitelných prvků hole se samovolně posune - povolí - přenastaví, pak hráč smí uvést hůl zpět do stavu, ve kterém byla na začátku stanoveného kola. To by byla jediná možnost vysvětlení "beztrestného" páchání toho, co Rory, dle Vašeho dotazu, v přímém přenosu dělal. Jinak by při prvním drivu holí po jejím přenastavení mohl jít do klubovny na párky...

Díky za dotaz a hezkou hru bez měnění herních vlastností hole v rozehraném kole!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017