DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dotaz z 22.11.2015 - Spory kolem využití dropu u překážky

A A A

Dobrý den,
snažím se orientovat v pravidlech golfu a při hledání jsem narazil na Vaši poradnu. V dotazu z 22.11.2015 uvádíte, že i hra provizorním míčem je jedna z variant, jak využít úlevu od míče ve vodní překážce. Dost mě tohle zmátlo. Myslel jsem, že v situaci, kterou popisujete bych po zjištění, že je míč ztracen ve vodní překážce MUSEL hrát provizorní míč. Nemohl bych již postupovat podle pravidla 26-1 (ač bych znal nebo odhadl místo vniku míče do vody), protože tam o provizorním míči zmínka není. Proviz by se do hry ani dostat neměl, pokud by bylo od začátku jasné, že je míč ve vodě. Po zjištění, že je míč ve vodě se proviz stává vlastně míčem ve hře, který jsem zahrál se ztrátou rány a vzdálenosti. Mohl byste, prosím, situaci trochu objasnit, protože v této záležitosti asi celkem tápu. Tedy myslel jsem, že už je mi to jasné, ale po přečtení Vaší odpovědi jsem zjistil opak :)

Děkuji moc
Josef Mikulášek

Odpověď na dotaz


Dobrý den Josefe!

Vy jste můj anděl... Už jsem ten nesmysl smazal. Vůbec nechápu, jak jsem to do toho textu dostal! Nenechte se mást! Když hráč zahraje někam a myslí si, že míč může být ztracený mimo vodu nebo může být v autu a následně se zjistí, že to tak vůbec být nemůže, nesmí pokračovat provizorním míčem ale postupovat podle Pravidla 26. Tedy lajna, na červené vodě dvě hole a nebo původní místo. Ale nesmí pokračovat provizorním míčem. Viz např. Rozhodnutí 27-2a/2.5...

Díky za Vaši pomoc Josefe!






Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017