obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Ad Vaše odpověď na dotaz Provize

A A A

Dobrý den,
již několik let čtu snad všechny Vaše odpovědi a mám pocit, že jste se ve Vašem řešení v dotazu provize zmýlil. (Omlouvám se za svoji smělost).

Podle mne je jamka dohraná, jestliže míč skončil pod hranou jamky. Kde prosím je v pravidlech psáno, že rozhoduje čas, kdy jsem z jamky míč vytáhnul. Ve vaší odpovědi s tím operujete. Připadá mi to nelogické.
2) Kdybych Vaše vyjádření akceptoval a bylo podloženo v pravidlech, pak je otázka co s 5 ti minutami hledání. Zahraji provizi do jamky, jdu k jamce. Moji "kamarádi" mne volají k míči. Já k nim jdu tak pomalu, že nestihnu jej identifikovat do 5 minut. Pak je snad původní míč ztracen a provize je ve hře. Ale ta je v jamce. Takže řešení. Provize je v jamce, kamarádi najdou, jdu tak pomalu, abych tam nedorazil do 5 minut - mám vše OK.

Moc děkuji za věc, kterou dělat nemusíte - radit nám golfistům.
Václav Nádvorník
Na závěr z čeho můj názor vychází:
Z definic.
Míč zůstává ve hře, dokud není zahrán do jamky,
Míč je "v jamce", jestliže v klidu leží uvnitř obvodu jamky a je celý pod úrovní okraje jamky.

Odpověď na dotaz


Dobrý den Václave.
Rozhodně se nemáte proč omlouvat a ani nepovažuji Váš příspěvek za vhodný do diskuzního fóra. Hned si to projdeme ještě jednou. Na úvod připomeneme situaci:
Dobrý den,situace -zahrál jsem z odpaliště někam stranou a rozhodl se hrát provizi.Ta mi vyšla a i když byla možná o trochu kratší než první balon,rozhodl jsem se jít k ní a zahrát další úder,který skončil přímo v jamce. Zahrál jsem tedy 4 a jdu dál?Nebo když mi spoluhráči ve chvíli když už moje provize je v jamce nahlásí,že můj první míč našli,musím se vrátit a hrát ho?

Je třeba rozlišovat, který míč je dohraný. V dotazu je „dohraný“ míč provizorní, což znamená, že ten původní ještě pořád může být ve hře. Takže krok za krokem:

Hráč zahrál ránu z odpaliště. Následně se rozhodl hrát provizorní míč, protože nevěděl, kde je původní. Rozhodující v tvrzení (popisu) je následující rána, hraná z místa, které bylo dál od jamky, než předpokládaná pozice původního míče (… „i když byla možná o trochu kratší, než první balon“…). Definice, okolo které se všechno točí (a kterou jste ve Vaší reakci nevyjmenoval) říká;
Ztracený míč (Lost Ball)
Míč je „ztracený“, jestliže:

a. není nalezen nebo identifikován hráčem jako jeho vlastní do 5 minut od okamžiku, kdy jej hráčova strana nebo některý z jejích nosičů začal hledat; nebo
(to se našeho případu týká, dodám vysvětlení jak to je, když míč najdou spoluhráči a hráč ještě nehledal)

b. hráč zahrál ránu provizorním míčem z místa, kde pravděpodobně leží původní míč, nebo z místa, které je blíže jamce než takovéto místo (viz Pravidlo 27-2b); nebo
(tak to je přesně o čem mluvím – kdyby totiž hráč zahrál ránu provizorním míčem blíž jamce, než je pravděpodobně míč původní, pak je míč v souladu s Vámi uvedenými definicemi v jamce a tudíž dohraný, jenže k tomu z popisu tazatele nedošlo, proto říkám, že je míč původní ještě stále „ve hře“)

c. hráč uvedl do hry jiný míč s trestem ztráty rány a vzdálenosti podle Pravidla 26-1a, 27-1 nebo 28a; nebo
(nic takového se nestalo, takže se to případu netýká)

d. hráč uvedl do hry jiný míč, protože bylo známo nebo prakticky jisté, že původním míčem, který nebyl nalezen, pohnul vnější vliv (viz Pravidlo 18-1), nebo že se původní míč nachází v závadě (viz Pravidlo 24-3), v půdě v abnormálním stavu (viz Pravidlo 25-1c) nebo ve vodní překážce (viz Pravidlo 26-1b nebo c); nebo
(nestalo se)

e. hráč zahrál ránu nahrazeným míčem.
(nestalo se)

A teď citace Vašeho textu:
“Zahraji provizi do jamky, jdu k jamce. Moji "kamarádi" mne volají k míči. Já k nim jdu tak pomalu, že nestihnu jej identifikovat do 5 minut. Pak je snad původní míč ztracen a provize je ve hře. Ale ta je v jamce. Takže řešení. Provize je v jamce, kamarádi najdou, jdu tak pomalu, abych tam nedorazil do 5 minut - mám vše OK.“
Nemáte… Kdybyste všechno provedl přesně tak, jak říkáte, čeká Vás trest za zdržování hry. A mohlo by být ještě hůř, za chvilku se k tomu dostaneme....
Další vysvětlení dodávají Rozhodnutí:
27/5.5 v této situaci je míč nalezen v limitu pěti minut, ale hráč není schopen identifikovat míč nalezený do pěti minut od začátku hledání (vrátil se mezitím zpátky, aby zahrál nový míč) – Rozhodnutí hráči dává dostatek času, aby míč identifikoval“, takže ve Vámi popsaném postupu prostě dojdete na místo a míč identifikujete. Klidně po uplynutí pětiminutového limitu. Pokud odmítnete, budete DQ podle Pravidla 3-4, Hráč odmítne podrobit se Pravidlu... jak píšu výše (...A mohlo by být...).

No a zásadní význam má Rozhodnutí 27-2b/1, které si sem přeneseme v plném znění:

Otázka: Na jamce s parem 3 hráč zahraje drive do hustě zarostlé oblasti. Následně zahraje provizorní míč, který skončí blízko jamky. Když vidí pozici provizorního míče, hráč se rozhodne, že nebude hledat svůj původní míč. Takže ho nehledá a jde rovnou na green, aby pokračoval ve hře provizorním míčem. Jeho spoluhráči jsou přesvědčeni, že by pro něj bylo výhodné, kdyby jeho původní míč našli. Mohou spoluhráči hledat hráčův míč?
Odpověď: Ano. V souladu s etiketou (1-4) mohou hledat pět minut s tím, že hráč mezitím neodehraje ránu provizorním míčem z místa, které je blíž jamce, než místo, kde se pravděpodobně původní míč nachází. Hráč má právo takovou ránu zahrát. Pokud se tak stane, původní míč je ztracen podle Pravidla 27-2b a další hledání původního míče je tak bezdůvodné.

Je to velice rozsáhlá „konstrukce“ a dost možná bude třeba ji přečíst vícekrát. Nicméně je to komplexní řešení dotazu, ke kterému se Vámi zmíněná odpověď vztahovala. Je pravda, že ta první odpověď je mnohem stručnější, až strohá :)

Snad se mi podařilo Vaše pochybnosti rozptýlit Václave! Hezkou hru!






Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Carnoustie147th Open Championship
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
20.7.MerseysideThe Open Championship /
23.7.ZbraslavCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018