DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Podélná voda I

A A A

Dobrý den pane Jone.
K dotazu mě přivedla situace, která nastala na 13.jamce při Omega Dubai Desert tento víkend.

Pokusím se zobecnit a popsat danou situaci. Podél greenu probíhá podélná vodní překážka. Míček dopadne vedle překážky a zakutálí se do ni. Jedna z možností, kde lze dropovat u podélné vodní překážky je předpokládám tato:
opíšu kružnici, jejíž střed je v jamce a prochází místem, kde míček překročil hranici vody. Když tato kružnice protne i hranici na protějším břehu překážky, mohu od tohoto průsečíku dropovat na dvě hole (ne blíže jamce). A nyní konečně na co se chci zeptat: teoreticky daná kružnice může protnout hranici na protějším břehu ve dvou místech a dokonce i na druhém místě téhož břehu, kde míč vstoupil do překážky. Mohu tedy využít k dropování všechny čtyři průsečíky (ten původní, dva na protějším břehu a další jeden na stejném břehu, jak vstoupil do překážky)?
Nikdy mě toto nenapadlo, ani jsem takto popsanou situaci v žádném výkladu pravidel nenašel.
Ale zřejmě to lze, protože v situaci na zmíněném turnaji k tomu došlo.

Děkuji a přeji pěkný den. Radim Kolek

Odpověď na dotaz



Dobrý den Radime.

Jak jsem už několikrát uváděl, televize děsně klame a zkresluje. Rozhodně nechci odpověď začínat nějakou pří, ale musím konstatovat, že pokud by hráč nedropnul na správném místě v turnaji s TV přenosem, vrátilo by se mu to. Ihned... Pokud u toho byl rozhodčí (z popisu to tak nevypadá), pak by mu dropovat jinde, než v jednom daném konkrétním místě, nedovolil. Tedy pokud by neudělal chybu.
Hezky jste ale popsal situaci i řešení. Dobře se mi tedy bude odpovídat. Na té kružnici existuje jen jedno jediné správné místo na protějším břehu, a to je - jak popisujete - vzdáleno od jamky stejně, jako je místo, kde míč naposledy proťal hranici překážky a přes vodu na protější břeh(!) jdete jenom jednou.

Tedy žádné další průsečíky - jen jeden, na protějším břehu a stejně daleko od vlajky, jako místo, kde míč naposledy proťal hranici podélné vodní překážky.

I já díky za dotaz a hezkou hru v roce 2016!!!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017