Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hledání míče

A A A

Dobrý den,
chci se vrátit k poslednímu dotazu. Můj míč skončí v lese vlevo od fairwaye a mému spoluhráči z flightu skončí míček vpravo v lese od fairwaye. Přece každý má právo, aby mu spoluhráči pomohli najít svůj míček a hledali ho 5 minut a potom budou hledat míček druhý a znovu 5 minut. Proč trestat hráče jenom kvůli tomu, že hledá na stejné jamce jako jeho spoluhráč. Za to nemůžou dostat, doufám trest za zdržování hry. To není úmyslné obcházení pravidla, jako v případě už zmiňovaném, když si navzájem hledali míček toho druhého ve stejnou dobu.

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Nerozuměli jsme si ale to nevadí. Vaše situace je jiná. Pokud hráči budou tímto stylem hledat míče pět minut každý a navzájem si pomohou, pak není možné je trestat a všechno je v pořádku, ba přímo naopak - v souladu s golfovým vzděláním a vychováním.
Pokud budou postupovat v zájmu obejití pětiminutového limitu na hledání míče, tak, jak popsal ve svém dotazu Milan (jeden hledá míč druhého a nopak, takže míč nezačala hledat hráčova strana a tím pádem nezačal běžet pětiminutový limit), pak můžou také dojít trestu DSQ za dohodu o nedodržování pravidel. Takže, popravdě, moje odpověď na předchozí Milanův dotaz byla nepřesná.

Hledejme míče fér, pomáhejme si při tom a užijme si golf!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019