Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč zmizel ve větvích stromu

A A A

Dobrý den,

úvodem bych chtěl poděkovat za velmi užitečnou poradnu, kterou moc rád čtu, a zároveň poprosit o vysvětlení, jak postupovat v dále popsané záležitosti.

Při hře pro radost zahrál kolega hezkou ránu, která ale bohužel skončila někde ve spodních větvích rozložité vzrostlé borovice. Míček se v jehličí důkladně ukryl, takže nebyl pohledem k nalezení. Až po delším třesení větvemi odněkud vypadl na zem a odkutálel se stranou (na kterém místě byl jsme nezjistili).

Nějak jsme si se situací poradili, ale rozhodně jsme si nebyli jisti, jak správně postupovat, pokud by tato situace nastala například na turnaji.

Děkuji předem za vysvětlení, jak postupovat.
Petr

Odpověď na dotaz



Dobrý den Petře.

Vaší situace se týkají dvě Rozhodnutí.
První z nich, 18-2/26 říká, že pokud hráč zatřese stromem (ať už tím, že na něj leze nebo s jednoznačným účelem zjistit, jestli je na něm jeho míč) a míč pak vypadne (nebo se jakkoliv jinak pohne), bude hráč potrestán za pohnutí míčem ve hře jednou trestnou ránou.
Druhé, 18-2/27, nabízí hráči ve stejné situaci možnost nejdříve rovnou prohlásit, že - pokud míč na stromě opravdu je - hodlá následně postupovat podle Pravidla o nehratelném míči. Pokud tak zřetelně učiní, může následně stromem zatřást a pokud míč vypadne, nebude trestán za to, že svým míčem ve hře pohnul. Následně odhadnete místo, kde asi ve stromě ležel, a od průmětu tohoto místa na zemský povrch budete měřit dvě hole nebo linii jamka - nehratelná pozice míče.

Petře hezkou hru a díky za dotaz a trpělivost při čekání na odpověď!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018