Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Oprava pitchmarku 2

A A A

Při sledování turnajů na US PGA mě vždycky překvapuje, jak často opravují hráči vypichovátky pitchmarky v dráze svého patu. Přitom je naprosto samozřejmé, že každý hráč opraví svůj pitchmark okamžitě po příchodu na green a tudíž by žádné jiné neopravené pitchmarky na greenu být neměly. Opravují tedy hráči takto pitchmarky již jednou vypíchnuté? Lze opravený pitchmark ještě považovat za pitchmark? Anebo je toto pravidlo (o nemožnosti opravovat jiné nerovnosti jako např. stopy od bot) jako snad jediné ze všech golfových pravidel ne zcela úzkostlivě dodržováno a jisté opravy i jiných nerovností jsou rozhodčími tolerovány?

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Pravidla na profesionálních túrách jsou dodržována beze zbytku, ba spíš úzkostlivě. Rozhodčí určitě nic netolerují. Občas se ale může stát, že rozhodčí není u nějakého hráčova postupu nebo excesu přítomen, protože zrovna řeší cokoliv o jamku vedle.

K případu, který popisujete, se vztahuje Rozhodnutí 16-1c/1.
Otázka: Stopa po dopadu míče byla opravena hráčem. Tato stopa je v dráze puttu dalšího hráče. Smí tento další hráč znova opravit tuto stopu po dopadu míče?
Odpověď: Ano, pokud je stopa stále evidentně identifikovatelná jako stopa po dopadu míče.
Takže se jedná o "reopravu" pitchmarku, který je opraven nedokonale nebo nepořádně, která je v souladu s uvedeným Rozhodnutím.

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019