DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Dropování žluté vody po zásahu greenu

A A A

Dobrý den,
je mi jasné, že dotazů kolem žluté vody padlo hodně, ale minulý týden jsme na turnaji narazili na situaci kde jsme se nedokázali shodnout na řešení.

Obecné pravidlo říká, že se dropuje na spojnici praporková tyč a místo kde prošel míček. Platí to také pro tyto případy?

1. míč dopadl na green a skutálel se do žluté vody
2. míč dopadl před green a skutálel se do žluté vody

Děkuji za odpověd.
Radek

Odpověď na dotaz



Radku dobrý den,

V obou situacích platí - jak sám píšete a vlastně jste si tak našel rovnou i správnou odpověď - jako jedna ze dvou možností i ta se spojnicí.
Pokud míč dopadne na green a backspinem se vrátí do vody (vodní překážka, žluté kolíky), pak budete mít situaci ve většině případů jednoduchou, protože spojnice povede (ale jak říkám - většinou, taky to nemusí platit) znovu na fairway. Pokud přestřelíte ostrovní green, který je značen - a měl by tak být značen - všude žlutými kolíky, může se stát, že spojnici nebude možné využít, protože je třeba za vodou aut, nebo křoví jako hrom... Pak můžete využít jako jedinou možnost hrát opět s jednou trestnou z místa, odkud jste do vody zahrál.
A teď trochu teorie o tom, jak by mělo hřiště vypadat. Pokud existuje možnost, že hráč nebude mít kam dropovat na spojnici, měl by soutěžní výbor turnaje, pokud tak neučiní už STK klubu nebo správa hřiště, označit takovou překážku (nebo aspoň její část) jako podélnou a dát tak hráči možnost dropovat na dvě hole. A dalším řešením (doplňkovým) může v takové situaci být nepovinná dropzóna. Ideálním příkladem jsou jamky číslo 14 a 17 v Mladé Boleslavi.

Radku díky za dotaz a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017