obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize a vodní překážka

A A A

Dobrý den Michaeli,

děkuji za předchozí zodpovězené dotazy a mám tu další zapeklitou situaci...

Hráč odpálil drive mimo fervej, za stromy, kam drive letěl byl však vidět poskok míčku poté se míček ztratil z dohledu, za tímto místem se nacházela červená voda, ale bylo dostatek prostoru aby se míček zastavil ještě před vodou. Jelikož hráč nevěděl jak hustý je raf v místě mezi vodou a dopadem míčku zvolil že zahraje provizní míč. Ten letěl stejným směrem. Poté co došel hráč k místu odhadovaného výskytu obou míčků zjistil že raf je nízký a oba míče se v něm nemohly ztratit a ani nikam jinam odskočit než do vodní překážky. Celý flight se shodl že oba míče skončily ve vodní překážce. Hráč tedy pokračoval tak, že si v místě průniku prvního míče dropoval červenou vodu a hrál 3. ránu. Po hře jsme tuto situaci diskutovali a objevil se i názor že hráč měl správně hrát 5.ránu, jelikož první míč nebyl nalezen a provizorní míč se tedy stal míčkem ve hře a když tento skončil ve vodní překážce, tudíž si může dropovat červenou vodu, tedy měl hrát 5. ránu.
Kdo má pravdu?

Děkuji za rozuzlení této situace a přeju hodně sil ve vaši osvětové aktivitě

Michal Kadlec

Odpověď na dotaz



Dobrý den Michale.

Opět zabrousíme do knihy, která se jmenuje Decisions on The Rules of Golf. Dokonce jsem - mám ten pocit - zrovna nedávno přesně stejnou situaci řešil.
V první řadě je potřeba si zopakovat, že hrát ve Vámi popsané situaci provizorní míč je nejenom možné ale taky chvályhodné. A teď už k samotným počtům.
Na pomoc si vezmeme Rozhodnutí 27-2a/2.5. Ptá se, jak postupovat v případě, že hráč zahraje provizorní protože se domnívá, že jeho původní míč může být ztracen mimo vodní překážku. Následně se zjistí, že v dané situaci a v daném místě se míč mimo vodní překážku ztratit nemohl. Takže je to zela určitě přesně "Vaše" situace. V odpovědi se říká, že hráč MUSÍ opustit míč provizorní a pokračuje tak, že řeší MÍČ PŮVODNÍ.
Takže dropne a hraje třetí.

Díky za prima dotaz Michale a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.4.HaugschlagHaugshclag NÖ Open
26.4.Avondale, Zurich Classic of New Or
26.4.ČínaVolvo China Open
3.5.Charlotte,Wells Fargo Championship
3.5.The ColonyVolunteers of America LP
5.5.St Albans,GolfSixes
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018