obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Míč se pohne na jamkovišti

A A A

Dobrý den,

zahrál jsem nad jamku a míč se zastavil na jamkoviště s prudším sklonem na místě bez trávy (vypálené místo od sluníčka). Míč jsem označil, zvedl a při jeho umístění mi stále sjížděl dolů. Když se mi asi na pátý pokus podařilo míč umístit, zaujal jsem postoj, sklonil se k patu a přesto, že jsem se míče nedotkl, rozjel se. Míč jsem vrátil zpět a pak provedl pat. Je správné, že jsem dostal jednu trestnou ránu?

Děkuji za odpověď
Martin

Odpověď na dotaz


Dobrý den Martine

Díky tomu, že jsem se dostal k Vašemu dotazu až po novém roce, tedy s velkým zpožděním, za které se omlouvám, bude znít dnešní odpověď po změně Pravidel odlišně, než by zněla.
Ani v loňském roce by nebylo 100% jisté, že byste byl hned trestán. K tomu bych potřeboval víc detailů. Nicméně v letošním roce došlo k zásadní změně v Pravidle 18. Vašeho případu se tehdy týkalo Pravidlo 18-2b, Míč se pohne po založení. Toto Pravidlo bylo ale od nové edice, platné od 1.1.2016, ZRUŠENO! Takže v současném znění by bylo potřeba zjistit, zda jste skutečně na greenu zapříčinil právě Vy pohyb míče. Pokud tomu tak nebylo, pak hrajete beztrestně další ránu z místa, kde se míč zastavil.

Martine omlouvám se za opožděnou reakci, která nám na druhou stranu poskytla výbornou příležitost demonstrovat jednu z největších změn v nové edici Pravidel.

Hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018