obarvení leva cast 4. 4. 2018
obarveni prava cast 4. 4. 2018
obarveni top 4. 4. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Lopta leziacia pri oploteni, urcujucom hranicu irhiska

A A A

Dobry den,
dostali sme sa pocas turnaja do nasledovnej situacie.

Odpal z odpaliska, lopta skoncila na ihrisku pri drotenom oploteni, ktore urcuje hranicu ihriska, pricom lezala vo vnutri ihriska, opierala sa o reklamny billboard pripevneny na oploteni.
Hrac to vyhodnotil ako nehratelnu poziciu a dropol s jednou trestnou ranou na dve palice nie blizsie k jamke a pokracoval v hre.

Moja otazka je (bavili sme sa o tom aj pocas hry, ale nevedeli sme jednoznacnu odpoved), kedze to oplotenie bolo jemne pohyblive, tak bolo teoreticky mozne dat ruku cez oplotenie z druhej strany a buchnut do pletiva/billboardu a pravdepodobne by lopticka odskocila smerom k jamke. Bol by tento 'typ uderu' v sulade s pravidlami (je to nieco podobne ako ked lopta ostane v korune stromu na nejakych konaroch). Kedze hrac nevedel ci sa mu tymto uderom podari loptu pohnut z miesta, zvolil radsej pravidlo o nehratelnej lopte (plus nevedeli sme na 100% ci je to v sulade s pravidlami).

Dakujem
S pozdravom
Robert

Odpověď na dotaz



Dobrý den Roberte a i Vám se moc omlouvám za opožděnou odpověď.

Roberte, co popisujete ve svém dotazu, je skvělé z hlediska přístupu ke hře a jejím principům. Vaše řešení, byť je velice přísně, bylo v dané situaci skvělé.
Je ale třeba také odpovědět na otázku. Vámi popisovaná rána skrze pletivo by byla určitě v pořádku. Díky opožděné odpovědi jsme se v roce 2016 dokonce dočkali stejného řešení podobné situace v podání "Leftyho", Phila Mickelsona. Video je k vidění zde: https://www.youtube.com/watch?v=iTZfS9T3WnI.

Nicméně ještě je potřeba podotknout, že nevím, jak přesně situace vypadala. Ale je možné, že pokud ve hře překážel reklamní poutač, který byl k autovému plotu pouze ukotven, mohl mít nakonec hráč nárok na beztrestnou úlevu od tohoto billboardu. Jen to zmiňuji, byť opravdu bez povědomí o poloze míče ve vztahu k plotu a billboardu a znalosti celkové situace nemohu říct, že nárok na beztrestnou úlevu 100% existoval.

Díky za trpělivost i za dotaz a hezkou hru v roce 2016!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
18.7.CarnoustieThe Open Championship
19.7.NicholasviBarbasol Championship
19.7.Carnoustie147th Open Championship
20.7.Le VaudreuLe Vaudreuil Golf Challe
20.7.MerseysideThe Open Championship /
23.7.ZbraslavCzech Pro-Am
TOPlist
Square 300 Olomouc 9. 4. 2018