DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Půda v abnormálním stavu

A A A

Dobrý den pane Jone,

několikrát jsem se poslední dobou setkal na hřišti Mladá Boleslav se situací, kdy se míč zastavil před stromkem v díře po norujícím zvířeti. Půda je takto poškozena téměř u všech stromků. Stromek při ráně překáží v zamýšleném švihu. Má hráč nárok na free drop (půda v abnormálním stavu) nebo je nutné uplatnit výjimku u pravidla 25-1 b? Jedna možnost je nahlásit nehratelný míč.
Druhá možnost je hrát jen přihrávku na fairway mimo směr jamky, kde mi nepřekáží stromek. Tím je rána proveditelná a já mám nárok na free drop. Dropnu na jednu hůl od nejbližšího místa, kde půda v abnormálním stavu nepřekáží a pokud to vzdálenostně vyjde, je stromek ze hry a já můžu v nové situaci hrát ránu na jamku. Hrál jsem alternativní míč (jeden s free dropem a druhý s jednou trestnou jako nehratelný). Rozhodčí turnaje mi free drop nakonec uznal. Vím, že vyjádření rozhodčího je konečné, nejsem si ale jistý, jestli rozhodl správně.

Děkuji za odpověď

Jarda Jelínek

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jardo a i Vám se omlouvám za odmlku.

K Vašemu případu se nebudu umět vyjádřit příliš konkrétně. Důvodem je neznalost situace. respektive jejích detailů. Nicméně pokud má hráč v podobné situaci nějakou proveditelnou ránu - nemusí to být rána přímo na jamkoviště nebo na fangli! - pak má na úlevu nárok. Když je celá situace vyřešena a stromek je ze hry (pak je situace vyřešena správně), může hráč buď míč odehrát čím chce a kam chce nebo - pozor! - dokonce znovu využít úlevu od překážení stejného stromku! Jak je to možné?
Míč leží u stromku a nemáte jinou šanci, než hrát do boku, protože dopředu byste si zlomil o stromek hůl... I tak Vám stromek překáží. Máte tedy nárok na úlevu. Všechno odměříte ve vztahu k tomu, že jste se rozhodl zahrát příhru na fairway. Po dropu se míč zastaví, kde má a stromek pro příhru na fairway nepřekáží, vše je v pořádku. Ale takhle vznikla nová situace a tedy budeme řešit, jak vypadá. Pokud se Vám po dropu, který jste dostal pro příhru na fairway, nabízí možnost hrát "normálně vpřed, tedy na jamku ale překáží třeba větvička, kterou byste při prošvihu zasáhl svojí holí, pak máte znovu nárok na úlevu! Jen je třeba před zvednutím míče zapřemýšlet, kde bude nejbližší místo úlevy a kam se bude dropovat...

Takže bych si dovolil tvrdit, že rozhodčí rozhodl na 99,999% správně, když Vám započítal míč s beztrestnou úlevou.

Díky za dotaz Jardo!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017