DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

odpaliště + bunker

A A A

Dobrý den Michaeli,

prosím o odpovědi na mé dva dotazy.

1) Odpaliště je vymezeno kameny a nesmím tedy hrát před nimi. Avšak mohu se posunout směrem zpět až ke konci vyznačeného odpaliště při zachování šíře dané kameny? Ačkoli bych si tedy nelogicky zvýšil délku jamky, dává mi to jako dlouhému hráči výhodu při hraní některých doglegů.(lepší výhled na jamku, hraní přes les)

2) Stojím v hlubokém bunkeru, snažím se zahrát vysokou ránu, ale ta se odrazí, míč mi spadne na rameno a bohužel se odrazí i na hůl. Kolik bych si měl zapsat?

Mockrát děkuji za odpovědi a za celou poradnu.

Jakub

Odpověď na dotaz


Jakube dobrý den.
I Vám patří omluva za pozdní odpověď.

1) Určitě ano! K natýčkování míče smíte využít kompletní plochu odpaliště. Ta je ale definována spojnicí přední hrany kamenů a hluboká do dvou holí od této spojnice. A hráč dokonce smí při hraní rány z odpaliště stát mimo něj, takže opravdu můžete v rámci vymezené plochy odpaliště natýčkovat kdekoliv. I přesně z těch důvodů, které uvádíte.

2) Jde o kombinovaný případ ale připočítáte si i v tomto případě jednu trestnou ránu. Takže pro jistotu - ta, co jste zahrál plus jedna trestná. Sice jde o dvojnásobné porušení Pravidla (19-2) ale jedním úkonem a tak je třeba nahlédnout do Rozhodnutí.
Podle R1-4/12 příklad 1 tak místo jedné za vychýlení míče v pohybu ramenem a ještě jedné za vychýlení míče v pohybu Vaší holí dostanete opravdu jen tu jednu trestnou úhrnem.

Já děkuji za Váš dotaz a trpělivost Jakube!





Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017