Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Hra na kratke jamce / Zahozeny mic

A A A

Dobry den,
nadvazujem na dve otazky z predchadzajuej sady odpovedi. V tej prvej ste jednoznacne napisali, ze hrat driverom na dosiahnutelny green je hrube porusenie etikety.

V tom druhom, by ste poziadali hraca, ked ho skoro trafili na greene, co zahodil lopticku do bioprekazky, nech uz tak nerobi. Zrejme stacilo ze zakricali FORE.

Uprimne, v zmysle tej predchadzajucej odpovede, podla mna ste v druhom pripade pisatelovi zabudli napisat, ze odpalujuci hrac by si zasluzil minimalne napomenutie, ak nie trest za hrube porusenie etiky.
Uvadza sa tam, ze hrac hral driverom (takze ziadna necakane dlha topnuta rana), hral na dany green a hned po odpale vsetci kricali FORE. No pre mna to znamena, ze hrac zahral uder ako mal v plane a evidentne green bol v jeho dosahu (inak by hned nekricali FORE). Ved ten hrac sa evidentne spoliehal, ze aj tak mu drive \\\"nesadne\\\" a ked drive celkom trafil, tak zrazu krical FORE. Este pochopim zly odhad na fairway, ale ved presne vedel, kolko je na green a urcite vie svoj max drive. To je u mna proste blb.

Byt na tom greene s mojou malou dcerkou, tak tiez tu lopticku zahodim a budem dufat, ze si to \\\"long driver\\\" pride nechat vysvetlit...
Uprimne, pre mna by bolo lahsie ospravedlnitelnym, keby sa bez FORE lopta dokotulala na green a niekto by sa potom prisiel ospravedlnit, ze dal zivotnu ranu a este sa to aj uplne necakane daleko odrazilo...

Pardon za dlhy koment, ale odkedy hravam s dcerou, tak som rovnako alergicky na ludi, co dokazu zahrat uder napriek flightu v dosahu (budiz odpustene tym, co stratia trpezlivost s extra pomalymi hracmi, co nevedia pustit nikoho pred seba...), ako na tych, co daju slajs a nezakricia FORE.

Pekny den,
Peto

Odpověď na dotaz



No...

Nejdřív jsem chtěl tenhle příspěvek smazat, protože Poradna není diskuzním fórem... Ale protože jsem se jí dlouho z pracovních důvodů nevěnoval (a cítím určitý závazek) a protože je začátek nového roku, rozhodl jsem se udělat výjimku a reagovat - ne odpovídat. Taky ale ihned tuhle \"činnost\" v poradně ukončím a proto dopředu prosím, neberte to jako snahu \"mít poslední slovo za každou cenu\", tak to není... Pokud někdo založí fórum k poradně tam pak bude taková diskuze patřit.

Rozumím všemu, co říkáte. Pokud se nepletu (a myslím, že nikoliv) jedná se o sedmičku na Ypsilonce. Jestli ten hráč hrál driver nebo ne není jasné a je to jedno. Z praxe vím, jaké to je, když někdo, kdo běžně hraje 180 metrové rány, poprvé v životě trefí driver tak, že jeho míč letí vzduchem přes dvě stě metrů. Těžko někomu dávat trest za hrubé porušení etikety. Zvlášť, když se snažil zamezit zranění a k tomu taky nedošlo. Míčů, které se dokutálely k nohám hráčů z předchozího flightu jsem už zažil... Včetně LET nebo ET... A taky včetně mého drivu na Karlštejnské třináctce, která donutila nadskočit olympijskou legendu a velmi váženého člena GC Poděbrady Jirku Kodeše... Jak já se styděl. A omlouval!!! A co mi na moji ránu trojkou dřevem (jeden z místních spoluhráčů mi na abšlágu říkal \"Hraj, tam v životě nemůžeš bejt..\") tehdy Jirka řekl? \"Hele to byla trojka jo? No to musela bejt super rána! Já nejdřív chtěl zvednout palec, jako že dobrý, a pak jsem si řek nedelěj to, bude myslet, že na něj hrozíš.\"

Dále pak nikde není napsáno, že se ten dotyčný nešel omluvit. Je napsáno, že se míč ani na green nedokutálel.

S čím ale nemohu nikdy v životě souhlasit - a tady bych neváhal navrhnout Soutěžnímu výboru udělení DQ podle Pravidla 33-7. Trest diskvalifikace; Uvážení Soutěžního výboru - je Vámi popsaná situace, cituji: budiz odpustene tym, co stratia trpezlivost s extra pomalymi hracmi, co nevedia pustit nikoho pred seba...! Dotaz na drive na sedmičce Ypsilonky je herní situace. To za Vaším \"budiz odpustene tym...\" je pokus o vraždu.

Pevně věřím, že si teď všichni rozumíme.

Hezkou hru v roce 2016 bez pěstí, urážek a střílení míčů do kohokoliv.




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
1.11.Muscat,OmaNBO Golf Classic Grand F
2.11.Shiga, JapTOTO Japan Classic
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018