DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Obsluha praporkové tyče

A A A

Zdravím, prosím o objasnění následující situace.
Protihráč dopatoval míč do jamky, poloha mého míče byla na forgreenu, zaujal jsem postoj, založil za míček a chystal jsem se patovat, v tu chvíli protihráč zvedl praporkovou tyč a umístil ji do jamky.
Jde v tomto případě o nevyžádanou obsluhu praporkové tyče?
Děkuji a přeji příjemný den.
Z. Zahrádka

Odpověď na dotaz


Dobrý den.
Neoprávněné obsluhování praporkové tyče nastane pouze tehdy, když hráč provádí úder nebo je míč po úderu už v pohybu.
Pojďme si pro jistotu připomenout Definici:
Rána, Úder (Stroke)
„Rána“ je pohyb holí směrem dopředu provedený s úmyslem udeřit míč a uvést jej do pohybu. Pokud hráč úmyslně a dobrovolně změní dráhu prošvihnutí před tím, než hlava hole dosáhne úrovně míče, nejedná se o ránu.

Dodatek, který z uvedeného vyplývá - nápřah není součástí Rány/Úderu...

Ve Vašem případě tedy postup je jednoduchý. Požádejte spoluhráče, aby tyč zase vyndal... Nebo si ji dojděte vyndat sám. Ono to určitě nebylo uděláno ve snaze Vám znepříjemnit život.

Hezkou hru v roce 2016 a díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017