Golf Geum obarvení  nové levé 6.12.2018
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 pravá část
Golf Geum obarvení od 6. 12. 2018 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Provize

A A A

Zdravím. Já myslím, že můj dotaz jste už jednou odpověděl, ale nemůžu to najít. Proto: Lze zahrát provizi k případnému míči ve vodě nebo k nehratelnému míči? Nebo se musí hráč rozhodnout až dojde k místu dopadu míčku? Víme, že jak obě vody tak nehratelný míč (i z bunkru) lze \"vyřešit\" i další ranou z původního místa plus jednou trestnou. Ale já už nevím, jestli si mohu dát nejdříve provizi a pak teprve jít zkoumat, jestli ji použiji - například trefím písek, bojím se, že ležím nehratelně pod hranou a tak by pro mě opakovaná rána plus trestná byla lepší než se naněkolikrát vyhrabávat z bunkru. Proto bych si dal provizi a teprve pak se rozhodl. Ale není to zase tak trochu proti fair play, když vlastně až pak se rozhodnu, co je pro mě výhodnější? Děkuji, a omlouvám se, pokud je to opakovaný dotaz. Honza

Odpověď na dotaz


Dobrý den Honzo.

Je to trochu složitý dotaz, protože zahrnuje víc problematik najednou. Zkusíme si tedy "rozmotat" provizi ještě jednou - nebojte, byť se těchto situací týká spousta dotazů i odpovědí právě tady platí beze zbytku, že opakování je matka moudrosti.

Provizorní míč můžete zahrát vždy, když původní míč může být ztracený mimo vodní překážku nebo když může být v autu, tedy mimo hřiště.
Pokud je 100% jisté, že míč se ztratit mimo vodní překážku nemůže, pak je taky jasné, že nemůžete hrát provizorní míč.
Míč nehratelný: Pokud zahrajete provizorní míč, protože Váš původní je třeba v lese, ten pak najdete v nehratelné pozici a Váš provizorní leží krásně na fairwayi, musíte řešit - hrát míč původní! Takže buď jak leží nebo s jednou trestnou za nehratelný míč zpátky, na lajnu nebo do dvou holí ne blíž jamce... Ten provizorní je naprosto irelevantní, protože máte původní - tedy obrazně řečeno jako kdyby jste ten provizorní nikdy nehrál...

Díky za dotaz a hezkou hru v roce 2016!





(Pravidla Pravidlo 27 | Ztracený míč, míč mimo hřiště; Provizorní míč Pravidlo 28 | Nehratelný míč)

Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018