Obarvení od 10. 6. 219 levá část
Obarvení od 10. 6. 219 pravá část
Obarvení od 10. 6. 2019 horní část

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Kolem Jamkoviště

A A A

Pro svůj následující dotaz jsem se snažil nalézt informace v pravidlech, bohužel neúspěšně. Pravda, prohledával jsem jen pravidlo 16 - Jamkoviště.

Doslechl jsem se, resp. mi bylo řečeno, že hráč který je ještě mimo green, má právo zakázat zbylým hráčům (kteří už na greenu jsou) vstup na green. Přišlo mi toto pravidlo celkem logické, nicméně přináší mnoho situací, které jsou kvůli tomuto pravidlu zajímavé.

Tak zaprvé bych se chtěl zeptat jestli nějaké takové pravidlo existuje.
Mé další dotazy předpokládají, že ano.
Chápu, že důsledek tohoto pravidla by mohlo být, že hráči, kteří už mají míčky na greenu si je nemohou označit a hráč, který bude chipovat může svůj míč zastavit o některý z míčů, které jsou na greenu a tím si případně dosti pomoct.

Jak ale postupovat, když někdo z hráčů na greenu bude dál od jamky než já čekající na chip. Řekněme že dva hráči mají míček již velice blízko jamky a je-li na řadě hráč, který je na greenu ale daleko od jamky, jsou povinni si své míčky "omarkovat" Patující hráč pak odehraje svůj míč také do vzdálenosti jednoho metru k jamce, ale rozhodne se svůj míč nedohrávat a také jeho polohu odznačí markovátkem. A na řadě jsem já, se svým čipem, který chci hrát agresivně a případně využít toho, že všichni ostatní hráči mají míčky za jamkou a mohl by se o ně zastavit můj míček, pokud bych jamku netrefil přímo. Mám tedy právo ostatní hráče požádat aby míčky umístili zpět na plochu greenu a případně green opustili?

Druhá situace by mohla být novým dotazem ale trochu s tímto souvisí tak to tu napíšu.
Situace: Patuji z velké dálky a proto si nechám obsluhovat vlajku. V pořadí ve hře na řadě po mé ráně je ještě připraven další hráč, který je se svým balónkem mimo green ale výrazně blíž k jamce. Udeřím do míčku, ten jede k jamce a zhruba 3 metry před jamkou to stále vypadá že míč jede o cca 1 metr mimo jamku a hráč který obsluhuje vlajku (a nečetl green tak dobře jako já) ji nechá v jamce a jde si ke svému míčku. Nechal jí tam zjevně protože další hráč bude chipovat a nepředpokládá se, že by chtěl vlajku vyndat. Můj míček však najede na mnou očekávaný "break" a na posledních dvou metrech se stočí přímo do jamky. V jamce je ale chybou onoho hráče stale ještě praporková tyč. Jsem potrestán i v této situaci, kdy jsem evidentně předpokládal, že hráč po mém úderu vlajku vyjme z jamky a podrží jí ve vzduchu, dokud se můj míč nezastaví a není tedy absolutně moje vina že tyč v jamce zůstala a v dané chvíli (2-3m jízdy míčku k jamce) už jsem se touto situací nemohl nic dělat ani kdybych chtěl.

Opět děkuji za odpověď,
Daniel

Odpověď na dotaz



Další zajímavé situace vložené Danielem

K prvnímu dotazu: ježkovyvoči! Možná by mohlo stačit takhle. Dost by mě zajímalo, kdo Vám Dane tvrdil takovou pitomost. Možnost zakázat vstup na green spoluhráčům z jakéhokoliv důvodu NEEXISTUJE!

K Vašemu žonglování s míčky na greenu velice rychle a jednoduše v Pravidle 22:
22-1. Míč napomáhá ve hře
Jestliže není žádný míč v pohybu, může hráč, který se domnívá, že by nějaký míč mohl nějakému jinému hráči napomáhat ve hře:
a. tento míč zvednout, pokud se jedná o jeho míč; nebo
b. nechat tento míč zvednout.
Míč zvednutý podle tohoto Pravidla se musí vrátit na původní místo (viz Pravidlo 20-3). Pokud tento míč neleží na jamkovišti, nesmí být očištěn (viz Pravidlo 21). Ve hře na rány může hráč, od něhož je zvednutí míče požadováno, svůj míč místo zvednutí raději odehrát.
Jestliže ve hře na rány Soutěžní výbor zjistí, že se hráči dohodli na tom, že nezvednou míč, který by mohl nějakému hráči napomáhat ve hře, jsou DISKVALIFIKOVÁNI.

K praporkové tyči v jamce: tady jsem si pro jistotu musel vzít na pomoc Rozhodnutí a to konkrétně 17-3/2. Bohužel v tomto případě skutečně dostanete trest (dvě rány ve hře na rány a Stablefordu nebo ztrátu jamky v jamkovce) Vy. Každopádně jste mohl zkusit spoluhráče aspoň okřiknout - třeba by to k jamce ještě stihnul. A malá rada - dobře si vybírejte, komu svěříte obsluhu fangle...

Díky za další dotazy Dane.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Karlovy Vary Square 300 od 29.4.2019