Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Spadlý míč z týčka, odstranění kolíku označujícího vzdálenost

A A A

Dobrý den,
prosím o objasnění dvou problémů:

1) Umístím míček na nízké týčko, které jak se později ukázalo bylo zapíchnuté mírně šikmo. Provedu nápřah a v okamžiku těsně před impaktem, kdy již nemohu švih zastavit, míček z týčka padá, takže hůl (třípar - krátké železo) trefí míč nevhodně a rána je totálně zkažená. Předpokládám, že ale rána platí, že jde o jiný případ než, kdy mi míček z týčka před vlastním švihem spadne a já jej mohu beztrestně umístit na týčko zpět.

2) Doufám, že předpokládam správně, že pokud mi v postoji nebo ve švihu překáží kolík označující vodní překážku, vzdálenostní kolík apod.(pochopitelně nikoli autový kolík) mohu jej dočasně odstranit. Jak je to ale v případě, kdy celkem robustní kolík označující vzdálenost od greenu je v předpokládané dráze letu míčku? Mohu jej dočasně odstranit jen z toho důvodu, abych jej netrefil? U menších kolíků označujících vodní překážku bývá nebezpečí jejich trefení menší, ale někdy se to může také povést? Mohu je před ránou odtranit. A jak je to obdobně u dalších překážek v dráze letu (tabulky označující zákaz vjezdu vozíků, docela často zcela nevhodně umístěných před greenem, kdy není problém je nízkou ranou s doběhem trefit?)

Děkuji z odpovědi a hlavně za skvělou poradnu.

Zdeněk K.

Odpověď na dotaz


Dobrý den Zdeňku.

K bodu číslo jedna - ano, je to prostě pech, nic víc, nic míň. Rána to byla a pokračovat můžete buď ránou číslo dvě z pozice, kam se míč po tomhle neštěstí dostal, nebo s jednou trestnou znova natýčkovat a hrát třetí.

K bodu číslo dvě. Doporučuji si přečíst místní Pravidla, protože čas od času někdo vymyslí nesmysl typu "vzdálenostní kolíky jsou nepohyblivé závady"... Pokud tomu tak není, jde o pohyblivé závady, stejně jako třeba ty cedulky před greenem. A ty můžete prostě odstranit kdy se Vám líbí. Jen pozor na zdržování hry - pokud si na paru pět půjdete nejdřív odstarnit všechny kolíky a cedulky atk Vám přistane trest za zdržování jako nic...
A jak správně podotýkáte - nikdy nehýbejte s autovým kolíkem!


Díky za Váš dotaz Zdeňku a hezkou hru!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
1.11.Antalya, TTurkis Airlines Open
1.11.Muscat,OmaNBO Golf Classic Grand F
2.11.Shiga, JapTOTO Japan Classic
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018