Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Ktery mic hrat?

A A A

Dobry den pane Jone,
stala se nam na turnaji nasledujici situace. Spoluhrac zahral ranu z odpaliste (Mstetice, jamka c. 6). Byla to nizka rana doprava, ktera trefila vetve stromu v biozone. Dosli jsme na misto a zrovna odtud odchazel hrac prihravajici na green jamky c. 5. Rekl nam, ze mic trefil strom a zustal v biozone. Spoluhrac tedy dropnul a pokracoval treti ranou. Kdyz jsme vsak dosli na fairway, lezel tam i jeho prvni mic. Nakonec tedy hral druhou ranu prvnim micem, nejsem si ale jisty, jestli to bylo spravne.
Pripada mi, ze kdyz uz jednou uvedl do hry dalsi mic, mel by s nim pokracovat. Jake je prosim spravne reseni?

Dekuji

Jarda

Odpověď na dotaz


Jardo dobrý den.

Bohužel máte naprostou pravdu - v pořádku to nebylo. Pokud tedy spoluhráč dokončil jamku s původním míčem a zahrál drive na jamce následující, byl DQ z turnaje pro nedohrání jamky ve hře na rány (Pravidlo 3-2. Nedohrání jamky). Pokud se jednalo o stableford a spoluhráč podepsal score kartu s výsledkem, který mu na jamce číslo šest přinesl nějaké body, pak byl DQ z turnaje rovněž (Pravidlo a. V soutěži). Pokud ale ani s takto nesprávným postupem na šestce žádné body nezískal, pak je všechno - v turnaji ve formátu Stableford! - v pořádku.

Jardo díky za dotaz a hezkou hru!




Citovaná pravidla

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
20.9.Atlanta, Tour Championship
20.9.Vilamoura,Portugal Masters
21.9.Almaty,KazKazakhstan Open
24.9.Adendorf, Castanea Resort Champion
27.9.Kuala LumpSime Darby LPGA Malaysia
27.9.KaskádaMoneta Czech PGA Tour
TOPlist
Square Marsann 17. 9. – 27. 9. 2018